Čína se v Hollywoodu dostává do hlavní role

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Během prvních 100 let své existence Hollywood točil filmy pro Američany a zahraniční diváky považoval za vítaný bonus. Nyní ale americká továrna na sny přesouvá reflektor pozornosti na supervelmoc, která hodlá následujícímu století dominovat. Nepotrvá dlouho, míní experti, a Hollywood může začít točit filmy primárně určené pro Čínu, napsal zpravodajský server The Times.

„Čínský trh bude tak velký, že nebude záležet na tom, jestli je hollywoodský film trhákem v USA,“

Společně s australským miliardářem Jamesem Packerem vede Ratner společnost RatPac Entertainment, která bude spolufinancovat všech 75 filmů, které hodlá studio Warner Bros natočit během následujících čtyř let. Jeho poslední investicí byl oscarový snímek Gravitace, plánuje ale také financovat projekty v čínštině.

Ratner předpokládá, že Čína bude v následujících letech diktovat příběhy, jež si američtí filmaři budou vybírat - a do jisté míry se to děje už nyní.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Letos v létě se film Transformers: Zánik stal prvním kasovním trhákem, který z prodeje vstupenek vydělal víc v Číně než v USA. Poté, co skupina obřích robotů napadne Hongkong, je to čínská vláda, kdo mu přijde na pomoc. A kolují zvěsti, že by čínská herečka Li Ping-ping měla hrát v dalším díle Transformers.

Podobné zvraty poukazují na sílící váhu čínských diváků. V zemi se staví zhruba 18 nových kin denně. Pokud bude toto tempo pokračovat, během čtyř let jich tu bude stejně jako v Severní Americe - asi 40.000. A odhaduje se, že do roku 2020 čínské kasovní zisky překročí ty americké.

Jaký vliv to může mít na samotnou Čínu? Stanley Rosen, profesor politologie na Jihokarolínské univerzitě, který se specializuje na Čínu, odhaduje, že Čína ročně utrácí deset miliard dolarů na snahu vylepšit v zahraničí svou pověst.

Zve zahraniční novináře na nákladné „jakoby služební cesty“, a těm čínským platí, aby psali příběhy přijatelné pro režim. K šíření propagandy použila i falešné účty na sociální síti Twitter a pronajala si rozhlasovou stanici v Texasu, aby vysílala propekingské zpravodajství.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Povětšinou ale tato snaha selhává: Čína není všeobecně obdivovanou zemí. Naopak ke Spojeným státům se vzhlíží, ačkoli americká vláda na sebepropagaci utrácí jen minimálně. Ani nemusí, říká profesor Rosen, protože hollywoodská vize Ameriky je tak nesmírně přitažlivá.

Pokud se tedy právě nesnaží Hollywood okouzlit čínský trh tím, že natočí filmy, v nichž Amerika je v roli zloducha. Captain America: Návrat prvního Avengera letos v létě vydělal 714 milionů dolarů kasovních zisků - jen zhruba třetina z této sumy byla od amerických diváků. A zápletka se točila kolem Washingtonu ovládaného nacistickou kabalou.