Čína staví v poušti Gobi obří solárně-termální park

solárně termální park Delingha v poušti Gobi

solárně termální park Delingha v poušti Gobi Zdroj: BrightSource Energy

Inženýři zahájili v poušti Gobi výstavbu projektu Delingha, kolosálního parku s šesti solárně-termálními věžemi o instalovaném výkonu 200 megawattů. Komplex se rozkládá na zhruba 25 kilometrech čtverečných a v okamžik dokončení bude dodávat elektřinu více než milionu domácností v provincii Čching-chaj.

Na projektu se kromě čínské vlády a místní Qinghai Solar-Thermal Power Group podílí také soukromé subjekty: čínská Shanghai Eletric Group a americká BrightSource Energy, která se podílela také na stavbě solárně-termální elektrárny Ivanpah v americké Nevadě, největší elektrárny svého typu na světě.

První fáze projektu počítá s dokončením dvou věží, každé o výkonu 135 megawatt CSP (koncentrované solární energie). K dokončení by mělo dojít v průběhu roku 2017.

Jako médium pro uchování tepelné energie budou použity zásobníky na roztavenou sůl, které by po dokončení celého projektu měly mít kapacitu až na 15 hodin provozu elektrárny. „To by mělo zajistit stabilní celodenní dodávky energie do rozvodné sítě v oblasti,“ citovala tamní agentura Xinhua předsedu představenstva Qinghai Solar-Thermal Power Group Wu Longyi.

Podle webu Business Standard je projekt součástí širšího plánu Pekingu kladoucího důraz na zdroje zelené energie a snížení celkového znečištění ovzduší, které Čínu sužuje. Po dokončení výstavby Delinga by Čína měla ušetřit ročně až 4,26 milionu tun uhlí, což představuje snížení emisí CO2 o 896 tisíc tun ročně.