Čínská Huawei prý zvažuje převzetí Nokie. Trhy by to vítaly

Nokia, Lumia 900

Nokia, Lumia 900 Zdroj: profimedia.cz

Čínská telekomunikační společnost Huawei by mohla uvažovat o převzetí finského výrobce mobilních telefonů Nokia, aby mu pomohla s expanzí na trhu s chytrými telefony. S odvoláním na činitele Huawei to na svém webu uvedl deník Financial Times. Akcie Nokie na trzích v USA na zprávu reagovaly výrazným růstem.

„Zvažujeme tyto druhy akvizic; tato kombinace má možná nějaké synergie, ale záleží to na ochotě Nokie. Jsme otevření,“ řekl podle deníku šéf jedné z obchodních sekcí Huawei Richard Yu. Čínská ani finská společnost se ke zprávě podle agentury Reuters bezprostředně nevyjádřily.

Akcie Nokie na burzách v USA po zveřejnění zprávy stouply o sedm procent na 3,95 dolarů za akcii.

Vývoj akcií Nokie za posledních 5 let

Vývoj akcií Nokie za posledních 5 letVývoj akcií Nokie za posledních 5 let | finanzen.net

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před nedávnem sesadil jihokorejský konkurent Samsung. Firma zaostává zejména na trhu s chytrými telefony, které v letošním prvním čtvrtletí v celosvětových dodávkách poprvé předstihly tradiční mobilní telefony.

Huawei, který se chce stát konkurentem největších světových prodejců smartphonů Apple a Samsung, včera předvedl svůj nový vlajkový telefon, který bude nejtenčí na světě.