Čínská Xiaomi míří do USA, otevře zde on-line obchod

Xiaomi

Xiaomi Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: DAYJOY via Flickr

Čínský výrobce chytrých mobilních telefonů Xiaomi otevře pro zákazníky ve Spojených státech internetový obchod se sluchátky, chytrými náramky a dalším příslušenstvím. Chytré telefony v něm ale zatím k dispozici nebudou, oznámila ve čtvrtek firma, označovaná taktéž jako čínský Apple.

Společnost Xiaomi, jejíž název lze překládat jako malá rýže, vznikla teprve v roce 2010. Díky rychlému růstu se však stala třetím největším výrobcem chytrých telefonů na světě a vážnou konkurencí pro hlavní hráče na trhu, tedy pro Apple a jihokorejskou firmu Samsung Electronics.

Její telefony Mi, které získaly velkou oblibu mezi čínskými uživateli, se nyní prodávají po celé Asii, nejnověji v Indii. Experti jsou zvědavi, zda má firma potenciál uchytit se ve Spojených státech, které jsou v dolarovém vyjádření největším světovým trhem s mobilními telefony. Prodej těchto zařízení zde ale ovládají mobilní operátoři.

Spoluzakladatel a prezident Xiaomi Lin Pin ve čtvrtek řekl, že firma začne v USA v příštích měsících provozovat svůj zdejší první internetový obchod Mi.com. Američtí zákazníci v něm najdou příslušenství od sluchátek po chytré náramky. Prodeji dražšího zboží, jako jsou telefony a tablety, se ale firma prozatím vyhne, zčásti i kvůli americkému systému podpory prodeje telefonů, který by čínskou firmu připravil o výhodu v podobě nižších nákladů, napsala agentura Reuters.

Xiaomi se chce prozatím pokusit Američany zaujmout a vybudovat zde pomocí akcí pro své příznivce a činností na sociálních médiích komunitu, jak se tomu již stalo v Číně a v Indii.