Čínský parlament schválil kontroverzní protiteroristický zákon

Čínská armáda

Čínská armáda Zdroj: CTK

Čínský parlament schválil kontroverzní protiteroristický zákon. Právní předpis vyvolává obavy u ochránců lidských práv z dalšího omezení svobod, ale také u firem, zejména telekomunikačních a internetových, jejichž obchodní zájmy může ohrozit povinnost sdílet informace s úřady. Stálý výbor Všečínského shromáždění lidových zástupců schválil první protiteroristický zákon země podle očekávání jednomyslně. Normativní akt vstoupí v platnost 1. ledna.

Čínští představitelé tvrdí, že zákon je potřebný, protože země čelí rostoucí hrozbě od radikálů a separatistů, a to především v neklidné oblasti Sin-ťiang na západě Číny, kde v posledních letech zemřely při nepokojích stovky lidí.

Návrh právního předpisu vyvolal velkou kritiku na Západě, zejména ve Spojených státech. Znepokojivé je prý především to, že by mohl být zneužit k porušování lidských práv, jako je svoboda slova. Obavy ale vyvolávají i ustanovení týkající se kybernetických firem, o čemž americký prezident Barack Obama už hovořil s čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Čelný představitel legislativního výboru čínského parlamentu Li Šou-wej ale kritiky odmítá s poukazem na to, že Čína dělá jen to, co už udělaly jiné státy, „které vyzvaly telekomunikační a internetové firmy k pomoci při boji s terorismem“. Ujišťoval, že se to nedotkne normálního fungování společností. Nemusejí se prý ničeho obávat, pokud jde o instalování tajných monitorovacích programů nebo ztráty intelektuálních vlastnických práv. Protiteroristický zákon mimo jiné rovněž umožňuje čínské armádě zapojit se do protiteroristických operací v zahraničí.