Čínští hackeři prý napadli počítače ministerstva zahraničí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Čínští hackeři se nabourali do počítačů ministerstev zahraničí pěti evropských zemí: Česka, Portugalska, Bulharska, Lotyšska a Maďarska. Uvádí to deník The New York Times s odvoláním na experty na kybernetickou bezpečnost. Útoky prý začaly v roce 2010 a stále trvají.

Číňané údajně sledují elektronickou poštu ministrů zahraničí několika evropských zemí - včetně českého. Útoky hackerů měly začít v roce 2010 a podle zprávy o počítačové bezpečnosti americké společnosti FireEye stále pokračují.

Bezpečnostní experti podle serveru listu The New York Times tvrdí, že seznam obětí ukazuje na zadání od čínských úřadů, ovšem prokázat se to nepodařilo. Čína naopak tvrdí, že cílem útoků jsou i její úřady.

„Na rozdíl od jiných skupin, které útočí na obchodní cíle, je tato kampaň zaměřená na ministerstva zahraničních věcí,“ řekl k podezření na čínskou vládu expert Nart Villeneuve, který zprávu americké počítačové firmy FireEye pomáhal sestavovat.

Útočníci podle zprávy posílali na sledované adresy e-maily s odkazem, který prohlašoval, že obsahují nahé fotky Carly Bruni, manželky Nicolase Sarkozyho, bývalého prezidenta Francie. Po odklepnutí falešné zprávy, útočníci získali přístup do počítačových sítí. Vyšetřovatelé k případům uvedli, že nebyli schopni zjistit, které soubory útočníci získali.

Zástupce mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frous ke zprávě uvedl, že ministerstvo ji nemůže komentovat. „Mohu vás ujistit, že se provádí veškerá opatření, aby se zabránilo hackingu našich počítačových systémů,“ řekl Frous.

Česko je cílem kybernetických útoků

Česko a jeho instituce již nestojí mimo cíl stále častějších kybernetických útoků. Tuzemské finanční domy a společnosti podle několika zdrojů E15.cz přichází o peníze i citlivá data, raději o tom ale mlčí a jen zlomek informací se dostane na veřejnost. „Firmy a banky nechtějí ztratit důvěru klientů a reputaci a zodpovědní lidé z řad vedení a IT oddělení samozřejmě nechtějí přijít o místo,“ shodují se zdroje.

„Útoky už dorazily ze světa také do Česka, jen nejsou viditelné,“ uvedl pro E15.cz odborník na kybernetickou bezpečnost Jim Jaeger, který pomáhal ve Spojených státech s vybudováním národních a armádních bezpečnostních CERT týmů.