Co bude s Nokií bez mobilní divize? Koncová zařízení jsou stále ve hře

Nokia (ilustrační foto)

Nokia (ilustrační foto) Zdroj: nokia.com

Divize mobilních zařízení Nokia už brzy přejde plně do rukou Microsoftu. Finská společnost se podle Economistu začne soustředit na tři pilíře byznysu. To údajně ale neznamená, že by se Nokia navždy vzdala produkce koncových zařízení.

Prvním pilířem by podle The Economist měla být divize Nokia Solutions and Networks (NSN), která poskytuje infrastrukturu mobilním operátorům a dalším sítím, čímž konkuruje například společnostem Ericsson, Huawei, ZTE nebo Alcatel-Lucent.

Jak ale prohlásil šéf NSN Rajeev Suri, divize bude výhledově vykazovat nízký nebo žádný růst, takže se Nokia bude muset podívat i po jiných obchodních příležitostech. Mezi ně by měla patřit mapová řešení Here, která se snaží prosadit na prakticky všech platformách, ale také v automobilovém průmyslu prostřednictvím integrace služeb Here do aut.

Posledním pilířem, na kterém Nokia může stavět, bude podle Economistu divize pokročilých technologií, která by se mohla zabývat převážně licencováním patentů, které firma za poslední roky nastřádala.

Možný návrat k telefonům

Výroby telefonů se však finská značka zřejmě jen tak nevzdá. Jak Economistu prozradil prozatímní šéf a předseda představenstva firmy Risto Siilasmaa, po dokončení obchodu s Microsoftem zvažuje Nokia návrat do prodeje produktů koncovým spotřebitelům.

Převzetí mobilní divize Microsoftem se už pomalu chýlí ke konci. Evropská komise nedávno oznámila, že obchod schválí bez podmínek. Komise, která v Evropské unii posuzuje firemní fúze a akvizice, si pro své rozhodnutí ohledně prodeje mobilní divize Nokie vyhradila čas až do 4. prosince. Akcionáři finské firmy schválili prodej mobilní divize už minulý týden. Dokončení transakce, v níž Microsoft získá i licenci na používání řady patentů Nokie, se očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Partnerství Microsoftu a Nokie
Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem Nokie. V posledních letech nicméně finský podnik výrazně ztrácel pozice na klíčovém poli chytrých telefonů a ani spojenectví s Microsoftem nepřineslo kýžený obrat. Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se příliš nedařilo na klíčovém trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.