Co se stalo v roce 2009?

Co důležitého se na Karvinsku stalo v uplynulém roce? Sedmička vybrala nejvýznamnější události ve městě a okolí.

Pro některé Karviňáky byl rok 2009 hodně náročný. Spousta lidí přišla o práci při
propouštění v ArcelorMittalu v stravě nebo v OKD Rekultivace v Petřvaldě a Havířově. Děti potěšilo otevření Dinoparku a jejich rodiče třeba oprava škol.
Jak to tedy bylo?
LEDEN
• Úředníci z města si udělali plán, co všechno zvládnou v roce 2009. Chtějí opravit cesty, školy, zámecký park a obnovit kulturní dům Družba. V tomto roce by měla skončit i nejdražší stavba v historii
Karviné vůbec: výstavba a rozšíření městské kanalizace. Co se úředníkům do konce roku podařilo splnit? Školy, chodníky a cesty skutečně nechali velkými náklady opravit. Dům Družba se opravovat teprve začne. Kanalizace bude dokončena počátkem roku 2010.
ÚNOR
• Od 3. února začala fungovat v Karviné kancelář společnosti ISA Consult. Jejich zaměstnanci mají na starosti prodej městských bytů. Karviňáci si tak mohou koupit byt do osobního či družstevního
vlastnictví za cenu dva tisíce korun za metr čtvereční. Podle slov primátora je to za hubičku. Na cenu si stěžují jen důchodci a matky samoživitelky. Úředníci schválili prodej 5500 bytů z celkových osmi tisíc, které město vlastní. K dnešnímu dni jich je už tři tisíce prodaných.
BŘEZEN
• Učitelka karvinské Základní školy Komenského Lucie Andělová trumfla všechny pedagogy v Česku. Vyhrála v anketě o nejoblíbenějšího učitele a stala se držitelkou titulu Zlatý Ámos.
DUBEN
• Zhruba 140 zaměstnanců propustila v Petřvaldě a Havířově společnost OKD Rekultivace. Nabídla jim odstupné až ve výši jedenáctinásobku průměrného měsíčního platu. „Sto čtyřicet míst zanikne ve
společnosti OKD Rekultivace, která zajišťuje především obnovu krajiny po těžbě uhlí na severní Moravě, při jejím spojení s firmou OKD Doprava. Vznikne tím silná skupina, která bude mít větší šanci obstát na trhu zasaženém krizí,“ uvedl tehdy mluvčí OKD Vladislav Sobol. Zaměstnanci, kteří si
přišli pro výpověď, shodně tvrdili, že je podnik nepropouští kvůli krizi, protože zakázek má více než dost.
KVĚTEN
• V karvinských schránkách a stojanech se 14. května poprvé objevil týdeník Sedmička. Po osmi měsících získal v celé republice více než 750 tisíc čtenářů a stal se nejčtenějším týdeníkem ve městě.
ČERVEN
• Přes Karvinou začalo jezdit Pendolino. 12. června poprvé vyjel vlak z Prahy hlavního nádraží do Třince. Přímý páteční posilový vlak nyní spojuje bez zastavení Prahu s Ostravou a dále pokračuje do Bohumína, Karviné, Českého Těšína a Třince. Trasu z Prahy do Třince Sprinter urazí za 4 hodiny a
2 minuty.
• V Havířově obnovili po dvaceti letech slavnost Havířov v květech. Do ulic vyjela nazdobená auta plná květin a nechyběly ani průvody lidí.
ČERVENEC
• Čtenáři Sedmičky vybrali v anketě o největší ostudu Karviné Nové Město, které jasně vyhrálo před domy ve Vagónce, lesoparkem Dubinou, hlavním vlakovým nádražím, domy v ulici Mlýnská. Jako další ostudy čtenáři vybrali budovy Okresního stavebního podniku a Janečkova mlýna. Lidé situaci v Novém Městě vidí jako bezvýchodnou.
• Třetí Dinopark v Česku se otevřel mezi Karvinou a Orlovou. Park je v Česku největší a má největší počet exponátů. „Naším cílem je přenést návštěvníky do úplně jiné časové dimenze. Bránou se rázem
dostanete do druhohor, kde na vás čeká přírodní scenérie se sedmdesáti druhy zvířat. Všechna jsou v životní velikosti,“ přiblížil Dinopark zástupce provozující firmy West-media Jiří Machálek.
SRPEN
• Pátý ročník festivalu Dokořán přilákal do Karviné tisíce lidí z Česka, Slovenska i Polska. Na šesti scénách se vystřídalo přes šedesát interpretů. Zazpívaly regionální kapely, vystoupily i divadelní soubory.
„Myslím si, že letošní Dokořán je nejlepší ze všech ročníků,“ řekl návštěvník Marek Kohut z Jablunkova.
ZÁŘÍ
• Oslava Dne horníků v Karviné se letos poprvé konala pro několik šachet najednou v jeden jediný zářijový den. Oslavit tradiční svátek přišlo 5. září celkem patnáct tisíc lidí. Organizátoři mysleli i na sirotky.
Čtyřiadvacet pekařek i pekařů z Karviné se zúčastnilo pečení buchet ve tvaru Sedmičky, které
porota ocenila, a nakonec se v dražbě prodaly. Peníze z prodeje buchet získalo občanské sdružení Svatá Barbora. To pomáhá dětem, kterým při nejrůznějších důlních neštěstí zemřel tatínek.
• Archiv města získal vzácnou památku. 8. září mu byl slavnostně vrácen kopiář privilegií města Fryštátu. Ztratil¨se spolu s další knihou před šestnácti lety při stěhování karvinského archivu.
ŘÍJEN
• Fáma o stěhování Romů z Aše a Chomutova do Karviné zvedla karvinské úředníky ze
židle. Primátor vyrazil do ulic Nového Města, aby se zde na vlastní oči přesvědčil, jak se
zde lidem žije. Město nakonec vyhlásilo vůči neplatičům nulovou toleranci. „Neustálý, společný a dlouhodobý postup, to je to, co na nepřizpůsobivé platí. Taky se musíme smířit s tím, že někteří lidé prostě jinak žijí, takže je třeba s nimi trvale pracovat tak, aby majoritě a starousedlíkům život neztrpčovali,“ řekl primátor Tomáš Hanzel. Na Šestku teď chodí pravidelně strážníci a řeší s místními jejich problémy.
LISTOPAD
• Po více než třiceti letech zazpívala Karviňákům legenda české populární hudby, Karel Gott. Na přeplněném stadionu zněly jeho starší i nové hity.
• Článek redaktorky Sedmičky Kateřiny Piechowicz zacloumal vedením korejské automobilky Hyundai v Nošovicích. Její pracovníci si stěžovali na šikanu a nelidské pracovní podmínky. O měsíc později začali zaměstnanci dokonce stávkovat. Povinné přesčasy, které jim vadily nejvíce, Korejci zrušili.
• Cizincům se v Karviné žije dobře. Líbí se jim historická část města, park a blízké Beskydy.
„Jen guláš a klobása mi moc nechutnají. Zato holky jsou tady v Karviné moc hezké,“ liboval si fotbalista Tchami Ngangoue Hervé hrající za druholigový MFK.
PROSINEC
• Kriminalisté z Českého Těšína slavili výrazný úspěch. Téměř rok pracovali na případu
obchodníků s drogami. „Podařilo se jim zadržet jedenáct pachatelů. Kriminalisté jim navíc dokázali, že vyrobili a prodali přes kilo pervitinu. Vydělali na něm přes milion korun,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.
• Ve Fryštátě se 4. prosince rozzářil vánoční strom.