Čtyři lávky usnadní přechod přes řeky

Pardubičtí chodci i cyklisté se mohou těšit na nové lávky přes Labe a Chrudimku.

Pokud se představa hlavní architektky Pardubic Petry Nacu uskuteční, půjde o největší změnu v pěších a cyklistických trasách ve městě za posledních padesát let. Zdvojnásobí se počet možností, jak se pěšky nebo na kole dostat přes řeku. „Přes Labe jde přejít jen po dvou mostech, které nejsou pro pěší a cyklisty zrovna příznivé. Proto bychom přes něj chtěli vybudovat dvě nové lávky. První by byla zhruba v polovině vzdálenosti mezi Wonkovým mostem a mostem, přes který se jezdí od nádraží do Polabin. Druhou chceme umístit mezi Wonkův most a zdymadlo. Dalo by se přes ni projít z Tyršových sadů do zamýšlené odpočinkové zóny mezi Labem a univerzitou,“ řekla Nacu.
Další dvě lávky by měly vést přes Chrudimku. První by měla spojovat Tyršovy sady s parkem Na Špici. Druhá lávka by měla být pod Vinicí. „Lávky přes Chrudimku by měly být neobvyklé a zajímavé, aby obohatily pardubickou architekturu,“ dodala Nacu.
Jako první by se měla stavět lávka přes Chrudimku Na Špici. Radnice by mohla mít k dispozici její dokumentaci už příští rok. „Možnost dalších přechodů přes Labe a Chrudimku by¨se mi líbila. Pokud by šlo o lávky, kde by nejezdila auta, mohla by to být trasa na pohodovou procházku nebo projížďku na kole,“ řekl Jiří Křivánek z Pardubic.