Další krok Googlu do domácností: představil vlastní Wi-Fi router OnHub

Google

Google Zdroj: ctk/AP

Americká společnost Google uvádí na trh Wi-Fi router OnHub. Dále tak rozvíjí své aktivity v oblasti chytrých domácností. Zařízení bude stát 199 dolarů a už nyní si ho američtí zákazníci mohou předobjednat na stránkách Amazonu, Google Store nebo Walmartu. Dostupný bude během několika týdnů.

Zabudované antény mají vyhledávat dostupná připojení. Router uživatelům umožní prioritizaci internetového připojení, například pro stahování dat, informuje agentura Reuters.

Zařízení dokáže diagnostikovat síť nebo sledovat využití pásem jednotlivými přístroji. Vše bude ovladatelné přes mobilní aplikaci. Samotnou výrobu zařízení zajistí čínská společnost TP-Link.

Chytré domácnosti

Router by měl být schopný komunikovat s dalšími chytrými zařízením a posunout tak snahy americké firmy o rozvoj v oblasti chytrých domácností.

Minulý rok zakoupil Google výrobce chytrých termostatů a požárních hlásičů Nest za 3,2 miliardy amerických dolarů. Za 555 milionů dolarů do svého portfolia také začlenil firmu vyrábějící domácí kamerové systémy Dropcam.

Podle analytické firmy Data Corp by se tento segment trhu, takzvaný „internet věcí“, měl do roku 2020 ztrojnásobit na 1,7 bilionu dolarů.

Do rozvoje chytrých domácností masivně investují i další technologické společnosti jako Intel, Cisco, Samsung, ale i operátoři Vodafone nebo Verizon.

Průkopníci ve světě technologií v roce 2015