Další problémy pro Nokii: Indie po ní chce doplatit miliardové daně

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610 Zdroj: profimedia.cz

Indické úřady požadují po finském výrobci mobilních telefonů Nokia, aby za uplynulých několik let doplatil daně v objemu 20,8 miliardy rupií (7,7 miliardy korun). Firma však hodlá proti tomuto požadavku bojovat. Indie v poslední době agresivně vymáhá daně od zahraničních podniků, aby udržela pod kontrolou rozpočtový deficit a vyhnula se zhoršení svého úvěrového ratingu. Daňové spory nyní s Indií vedou také například firmy Royal Dutch Shell, Vodafone Group a LG Electronics.

Nokia se nyní potýká s poklesem tržeb a úbytkem rezervní hotovosti. Uhrazení daňových nedoplatků požadovaných indickými úřady by její finanční situaci ještě více zkomplikovalo, napsala agentura Reuters.

„Nokia trvá na svém názoru, že postupuje zcela v souladu s místními zákony i bilaterální daňovou dohodu uzavřenou mezi vládami Indie a Finska, a bude se usilovně bránit,“ uvedla firma v reakci na indické daňové požadavky.

Společnost Nokia se letos rozhodla, že poprvé za více než 20 let nevyplatí žádnou dividendu, aby měla dostatek hotovosti pro posílení své pozice na trhu. V loňském roce objem její hotovosti klesl o 22 procent na 4,4 miliardy eur (113 miliard korun).

Nokii v současnosti drží nad vodou hlavně rozvojové trhy – jejím telefonům, hlavně levnějším modelům smartphonů, se daří v Indii nebo Číně.

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale nedávno sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Firma zaostává zejména na trhu s chytrými telefony.