Dáme jídlo a Sexy Curry s donáškou až do domu

Satay

Satay Zdroj: Ales Hudsky

V Česku si získává velkou oblibu indická kuchyně, která až donedávna nebyla mimo segment luxusnějších restaurací v Česku masově rozšířena. V poslední době však sledujeme nárůst počtu levnějších restaurací, bister a zejména dodávkové služby domů.

Donášková služba až do domu Dáme jídlo se rychle rozšířila. Působí ve většině českých krajských měst a specializuje se na sushi, asijskou, českou, italskou (pizza) a právě indickou kuchyni. V nabídce má 49 jídel curry, 6 tandoori, 8 vegetariánských specialit, polévky i moučníky. Ceny jídel se pohybují mezi 150 a 230 Kč, dovoz je zdarma stejně jako příloha ke každému jídlu. Zákaznické lince říkají hladová… Jídlo je připravováno pod dozorem „pravých“ indických kuchařů znalých receptur z celé Indie a jídla zastupují většinu indických zemí.

Nezkoušel jsem jídlo v Ostravě či Liberci, avšak to podávané v Praze je na velmi slušné úrovni. Ale přece jen jde o vaření „ve velkém“. Bylo jen otázkou času, kdy se někdo pokusí o podobný koncept, kterému dá své uznávané jméno. A stalo se před koncem minulého roku.

Na novém konceptu autentické asijské kuchyně, jejíž jídla (nejen na kari) vám přinesou do vašeho domova, se v Praze sešli šéfkuchařka specializovaná na Asii Sofia Smith (dříve Le Patio) a majitel irské restaurace James Joyce Frank Haughton. Spojení se zdá být ideální: Sofia má asijské i irské předky, Frank je Ir, který má rád curry… Vznikla tak The Sexy Curry Company, která nabízí speciality asijské kuchyně, jejichž společným jmenovatelem je kari.

Sofia SmithSofia Smith | Ales Hudsky

Koření společnost vyhledává přímo na mezinárodních trzích s kořením ve Vídni, Londýně a Frankfurtu, a ručně ho poté zpracovávají ve své kuchyni. Nepoužívají žádné předpřipravené kari pasty nebo mleté koření.

Leták místo jídelníčku

Leták toho take-away, které je unikátní jak o něco vyšší cenou, tak ovšem i kvalitou vyhlášené kuchyně, obsahuje 7 předkrmů a chuťovek (s absolutně špičkovým Tiger Prawn Balchao se spoustou zelených chilli papriček, zázvoru, česneku a černými hořčičnými semínky) v cenovém rozmezí 35 až 185 korun.

Menu zahrnuje 8 nejoblíbenějších indických kari (naše tipy: Beef Madras a Lamb Vindaloo) a 6 dalších světových kari (doporučujeme: Thai Green Prawn Curry a Rendang Beef – podle CNN jedno z 50 nejlepších jídel na světě. Jde o kari indonéského původu připravené s kokosem, šalotkou, citronovou trávou a aromatickým kořením). Vše v cenovém rozmezí 205 až 295 korun.

Rendang BeefRendang Beef | Ales Hudsky

Vybrat si lze z 11 příloh – jasmínové či basmati rýže, placky dál, kostek brambor Bombay Aloo včetně arašídové omáčky Peanut Sambal nebo „nejlepší chilli omáčky, kterou v životě ochutnáte“ (jak je psáno v letáku) House Sweet Chilli Sauce. Inu, projel jsem severní Indii i Nepál a kvalita Sofiiny omáčky je přinejmenším srovnatelná s tou ze sedmihvězdičkového hotelu v Kalkatě i na trekové trase směrem k Mount Everestu… Cena 45 až 95 korun.

Když je kuchařka křtěná Asií a Irskem...

Sofia má k asijské kuchyni velmi blízko – její rodina pochází částečně z Asie a částečně z Irska, část svého života strávila v malajské metropoli Kuala Lumpur. Její láska k vaření se začala rozvíjet už v mládí - milovala jak kuchyni asijskou (vrstvené roti s pálivým dalem od pouličního prodavače), tak tu irskou (tradiční sladké 'pound cakes' ještě teplé z trouby).

Poprvé ochutnala chilli za trest - musela ho trochu sníst na příkaz své tetičky, protože s oblibou používala slovo 'zatraceně'! Tato bývalá IT manažerka se vypracovala na jednu z nejlepší šéfkuchařek orientální kuchyně u nás. V Praze vedla kuchyně vyhlášených restaurací jako je Angel Café, Sancho či Le Patio. V jejím podání můžete vychutnat kari doslova na tisíc způsobů – na webu The Sexy Curry Company si můžete vybrat z jehněčího, hovězího, kuřecího a dokonce i kachního masa, upraveného podle originálních receptur orientální kuchyně. Maso je dodáváno od špičkových dodavatelů v bio kvalitě a s vysledovaným původem. Nepoužívají se mražená masa ani masa, která byla ošetřena konzervanty či jinými přísadami. Připravené pokrmy jsou z oblastí Indie, Malajsie, Burmy, Thaska a také Jižní Afriky.

BalchaoBalchao | Ales Hudsky

Sexy Curry jídlo doveze až domů v recyklovatelné krabičce zdarma denně vždy od 16.00 - 21.50 hod. Čas dodání je 30 – 60 minut a platit lze jak hotově, tak kartou. To je možné i u DameJidlo.cz, kde navíc berou i stravenky. Doba rozvozu jídel u nich zahrnuje i dobu oběda, rozvoz končí ve 23 hodin.