David Nicholls se znovu pustil do romantiky

David Nicholls

David Nicholls Zdroj: Profimedia.cz

Bestseller Jeden den udělal z Davida Nichollse populárního odborníka na současné milostné vztahy. Novinka anglického spisovatele Us tuto pozici potvrzuje. Vypráví o biochemikovi, který se na velké rodinné dovolené snaží zachránit manželství.

Nicholls se věnuje také psaní scénářů, a tak jde teprve o jeho čtvrtý román. Zatímco jeho první dvě knihy Otázka za deset a Záskok sledovaly citové zrání mladých mužů, dva další romány se věnují dlouhodobým partnerským vztahům.

Po Jednom dni, který chronologicky sledoval dvacet let v životě dvou přátel a později manželů, působí novinka Us poněkud nevzrušivě a uhlazeně. Přestože v ní hlavní hrdina a vypravěč od své současné manželské krize a výletu po Evropě, který vůbec nejde podle jeho detailního plánu, skáče k minulosti a průběžně popisuje začátek a průběh svého manželství, chvíle štěstí i smutku. Za tento klid může především hlavní hrdina Douglas, rezervovaný, rozumný vědec, postava, která by v případné filmové adaptaci skvěle padla Colinu Firthovi. Jeho temperamentnější, umělecky založená žena Connie tu nemá vlastní hlas, totéž platí pro pubertálně náladového synka Albieho, který se výletu proti své vůli také účastní.

Us se asi nestane tak masově oblíbeným titulem jako romantičtější a emotivnější Jeden den. Novinka, která se dostala na širší seznam poslední Bookerovy ceny, je ale stále čtivá, psychologicky prokreslená, mnoho krátkých kapitol s poutavými názvy jí dává rytmus a i ona obsahuje přesvědčivé popisy každodenní únavy a nedá se odmávnout jako červená knihovna.

Nicholls nepředstavuje ani vysoké umění. Umí ovšem psát a jeho příběhy jsou příjemné, protože má své postavy rád a pečlivě se jim věnuje. A ví, že když svým hrdinům nedopřeje všechno, co chtějí, budou nám jejich osudy mnohem bližší.

David Nicholls: Us
Nakladatelství: Hodder & Stoughton, 2014
Hodnocení: 70 %