Davis cup: Berdych zařídil postup. O finále bude boj s Argentinou

V zápase proti Tipsarevičovi se z Berdycha stal král tie-breaků.

V zápase proti Tipsarevičovi se z Berdycha stal král tie-breaků. Zdroj: CTK/AP

Tipsarevič se natahuje po Berdychově tvrdém úderu.
Tomáš Berdych míří k síti.
Tipsarevič podává
Berdych stoprocentně potvrdil roli daviscupové jedničky.
Češi jsou díky Berdychovi v semifinále Davis cupu.
6
Fotogalerie
Čeští tenisté si znovu po dvou letech zahrají semifinále Davisova poháru. Postup přes Srbsko dnes zařídil Tomáš Berdych, který na antuce v pražské O2 areně získal rozhodující třetí bod v souboji týmových jedniček po výhře nad Jankem Tipsarevičem třikrát 7:6. Závěrečné vítězství Rosola nad Troickým upravilo kosmeticky výsledek na 4:1 pro Česko. V zářijovém duelu o finále budou Češi hrát s Argentinou.

V semifinále Davisova poháru jsou svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila potřetí za uplynulé čtyři roky. V roce 2009 došli do finále, předloni vypadli právě se Srby v Bělehradu, i když vedli 2:1. Nyní jim prohru oplatili.

Sedmý hráč světa Berdych se podílel ve čtvrtfinále na všech českých bodech. V pátek nedal šanci Viktoru Troickému, kterého zdolal 6:2, 6:1, 6:2. V sobotní čtyřhře šestadvacetiletý hráč s Radkem Štěpánkem porazili Nenada Zimonjiče a Ilju Bozoljace 6:4, 6:2, 7:6.

V utkání s Tipsarevičem naladil Berdych halu v první hře vítěznými bekhendy, ale pak se strhla vyrovnaná bitva. Úvodní dva sety trvaly dohromady dvě a půl hodiny a oba získal český hráč ve zkrácených hrách shodně 8:6. Předtím ale vždy málem o set přišel, Tipsarevič v prvním i druhém setu podával na výhru, ale neuspěl.

V první zkrácené hře Srb vedl 5:3 a pouštěl Berdychův úder v domnění, že jde o aut, ale míč spadl na čáru. Místo tří setbolů Tipsareviče se Berdych bodově dotáhl a sadu uzavřel při druhém setbolu. Ve druhé zkrácené hře zase vedl Tipsarevič 5:4 a podával, ale i tentokrát dokázal Berdych situaci ustát a nakonec se radoval ze setu.

Česká radost z postupuČeská radost z postupu | profimedia.cz

„Pojď, Janko. Pořád věřím ve vítězství našeho týmu,“ psal na Twitteru první hráč světa Novak Djokovič, který v Praze chyběl, protože do olympiády Davis Cup vynechává. Vítěz Australian Open si dal po triumfu v Miami volno a o víkendu sledoval v Monte Carlu krach Francie s Američany.

Oba aktéři rozhodující dvouhry dokazovali svoji příslušnost k elitní desítce. Berdycha zdobil return a rány z forhendu. Tipsarevič, ač si nechal ošetřit palec na noze, výborně běhal a méně kazil. V třetím setu neudržel Berdych zisk brejku a pak odvrátil pět setbolů soupeře, dva za stavu 5:6 a další tři v tie-breaku. Sám proměnil druhý mečbol.

Berdych zvítězil ve třech setech, které trvaly ale tři a tři čtvrtě hodiny. Po výhře si s úlevou lehl na antuku, zatímco hala vyvolávala jeho jméno.