Deloitte: Z českých IT firem nejrychleji roste Logic point

Logic Point

Logic Point Zdroj: Logic Point

Nejrychleji rostoucí technologickou firmou v Česku se letos stala společnost Logic point, která vyvíjí systémy pro řízení vztahů se zákazníky. Logic point předstihla loňského vítěze Internet Shop – provozovatele obchodu Parfums.cz. Třetí místo obsadil výrobce síťových řešení Invea-Tech.

Pořadí vyplývá z nového žebříčku Deloitte Technology Fast 50, který sleduje padesátku nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední a jihovýchodní Evropě. Žebříček porovnává tržby IT společností za posledních pět let.

Celkově se 26 firem do letošního žebříčku dostalo vůbec poprvé. Nejvíce zástupců má letos Polsko se 17 umístěnými, následuje Maďarsko s deseti a Rumunsko se šesti firmami. Za Česko se do žebříčku dostaly jen tři společnosti, tedy o jednu méně než loni.

Deloitte Technology Fast 50
Žebříček, který Deloitte sestavuje již 15. rokem, vychází z porovnání tržeb firem za posledních pět let. Ty zároveň nesmí být nižší než 50 tisíc eur ročně. Letos se v něm umístily firmy z Bulharska, České republiky, Chorvatska, Estonska, Litvy, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Srbska.

„Růst naší společnosti, uznání od klientů a úspěch na konkurenčním trhu je v konečném důsledku výsledkem našeho profesionálního poradenství, stejně tak jako pozitivního vnímání firemní kultury a naší tvrdé týmové práce,“ uvedl výkonný ředitel Logic point Stefan Fillibeck. Firma se v žebříčku umístila poprvé.

Vedou vývojáři softwaru

Největší zastoupení v žebříčku si drží společnosti, které se zaměřují na vývoj softwaru. Z celkového počtu je více než polovina právě z tohoto segmentu. Následují poskytovatelé internetových služeb s 24 procenty a jen 12 procent firem se soustřeďuje na oblast telekomunikací a sítí.

Pozici nejrychleji rostoucí technologické firmy ve střední a jihovýchodní Evropě obsadil maďarský on-line server pro rezervaci ubytování Szallas.hu, jehož tržby vzrostly v posledních pěti letech o 2259 procent. Průměrný růst společností v žebříčku Technology Fast 50 se letos mírně zvýšil z loňských 671 procent na 698 procent.