Demolice bývalé továrny v Brněnci ohrožuje životní prostředí

Demolice v areálu bývalého textilního závodu Vitka Brněnec u Březové nad Svitavou hrozí vážným poškozením okolního životního prostředí. Práce jsou v rozporu hned s několika platnými zákony.

„Při kontrole na místě bylo zjištěno, že demolice neprobíhá v souladu s původně schváleným projektem, ale ani v souladu se stavebním zákonem. Celý areál se nachází v ochranném pásmu pitné vody a také v záplavovém území a zatím z něj nebyly odstraněny sudy s různými závadnými látkami,“ líčí radní Pardubického kraje zodpovědný za oblast životního prostředí Václav Kroutil, který se účastnil kontroly svolané Českou inspekcí životního prostředí.

Ze závěrů kontroly mimo jiné vyplynulo, že je třeba zabezpečit odpady před únikem do povrchových vod a že Krajský úřad přezkoumá úřední postup v záležitosti provádění demolice. „Navíc u dolního areálu byla z neznámých důvodů demolice předčasně ukončena a řada poničených zdí trčí nezajištěně do volného prostoru,“ dodal Kroutil s tím, že není vyloučeno ani narušení statiky komunikací. Celou záležitost podle něj komplikují nevyjasněné vlastnické vztahy k areálu, které řeší soud. „Byl bych rád, kdybychom k odpovědnosti za porušování zákonů přiměli skutečné viníky,“ doufá. V podniku pracovalo do roku 2007 na 1300 zaměstnanců a nyní je v likvidaci.