Designové Café v Lékařském domě

Z nabídky Café B. Braun

Z nabídky Café B. Braun Zdroj: Foto: Cafe B. Braun

Kdysi tu fungovala nezajímavá pizzerie, která Lékařskému domu dělala spíše ostudu. Jenže pak do hry vstoupil světový výrobce lékařských produktů B. Braun a v relativně malém prostoru vznikl designový skvost, pod který se podepsala slavná česká architektka Eva Jiřičná ve spolupráci s designovým studiem Najbrt.

Eva Jiřičná se pokusila obnovit slávu Lékařského domu, kde shodou okolností před lety pracovala její matka, a jinak tuctovému prostoru vdechla svým elegantním designem jedinečnou atmosféru. Zvláště originální celoskleněné schody kombinované s leštěným kovem jsou velmi působivé. Stejně jako umělecké využití zdravotnických nástrojů společnosti B. Braun, které visí na stěnách.

Z nabídky Café B. BraunZ nabídky Café B. Braun | Foto: Cafe B. Braun

Kvalita za rozumné peníze

Nový podnik Café B. Braun byl otevřen přede dvěma lety, ale fungoval čistě jako kavárna, kde se nevařilo, neboť na kuchyni už nezbyl prostor. Situace se však změnila letos na jaře, kdy se vybudovala kuchyně v prvním patře domu a do Café B. Braun nastoupil talentovaný šéfkuchař Alan Dlugopolský, který v kuchyni doslova vyrůstal (jeho otec vařil v italské Boloni) a posledních deset let strávil ve službách restaurace V Zátiší. A spolu s ním přišel důraz na kvalitní suroviny a každodenní přípravu čerstvých jídel. Takže se ráno nakoupí (včetně čerstvého masa a ryb), dopoledne uvaří a pak všechno sní. A když dojde ryba v denní nabídce už v jednu, tak prostě není a bude až zítra, což je tisíckrát lepší než zmrzlý smažený sýr z mrazáku. K dispozici jsou domácí snídaně či obědová menu (polévka, hlavní jídlo a voda dle libosti za 135 korun), samozřejmostí je denní nabídka a pár specialit k večeři s přáteli (ovšem pozor, v sobotu odpoledne a v neděli mají zavřeno).

Z nabídky Café B. BraunZ nabídky Café B. Braun | Foto: Cafe B. BraunCafé B. Braun

Sázka na farmáře

Všechno do sebe zapadá jako povedená mozaika. Vzdušné nekuřácké prostředí, jednoduchý jídelní lístek, pěkný výběr vín i čistý rukopis šéfkuchaře, který se snaží o poctivou českou kuchyni prezentovanou v moderním hávu (italský důraz na jednoduchost) a mírně okořeněnou kosmopolitním šmrncem Orientu. Konkrétní příklad: lahodný mrkvový krém je chuťově dopilován zázvorem a kokosovým mlékem, zatímco klasická podzimní dýňová polévka má v sobě také lehké tóny Orientu.
Přestože je na lístku pár jídel, vybere si každý, ať už chce jen lehké jídlo nebo večeři se vším všudy. Hlavně ženám bych doporučil zapečený farmářský kozí sýr s bylinkami, jehož jemnou chuť doplňuje na talíři vtipný salát z červené řepy a cibule, a hlavně skvělé plátky pečeného lilku plněné lilkovým kaviárem. Tedy dokonalé malé jídlo na malý hlad a současně krásný příklad, jak si lze s kombinací a přípravou jídla vyhrát.

Příjemný duet z králíka

Kreativní přístup se projevil i v hlavních jídlech, především ve zdařilé úpravě králíka, který byl připraven na dva způsoby – a to křehké králičí stehno s omáčkou z výpeku a pak králičí hřbet s nádivkou a houbovou omáčkou. Povedený duet na talíři doprovázely knedlíky plněné špekem. Velmi zdařilé bylo i pečené farmářské kuře z Francie s příjemně šťavnatým masem, které se podávalo s křupavými fazolovými lusky a pečenou cibulí.

Z nabídky Café B. BraunZ nabídky Café B. Braun | Foto: Cafe B. Braun

Z obou jídel čišela poctivost a úcta k řemeslu. Café B. Braun si nehraje na žádnou „hogofogo“ kuchyni, nesnaží se šokovat, ale nabízí svým hostům nadprůměrnou kvalitu za příjemnou cenu. A pokud si tento trend udrží, bude velmi milým kulinárním zpestřením na místě, které má kvůli hlučné a rušné magistrále značný hendikep.

Výběr z menu

Farmářský gratinovaný kozí sýr se salátem 129 korun, domácí plněné ravioli s koriandrovým olejem 129 korun, pečená farmářská kachna s grilovanou zeleninou 259 korun, jehněčí kolínko s omáčkou Bordeaux a provensálskou kaší 279 korun, vanilkové créme brulée se zmrzlinou a ovocem 129 korun.

Kontakt: Café B. Braun, Sokolská 31, Praha 2, cafe-bbraun.cz

E15 hodnotí

menu * * * * 1/2
obsluha * * * * 1/2
prostředí * * * * 1/2
sociální zařízení * * * *
ceny běžný standard
celkový výsledek * * * *1/2

hvězdička

+ Nadprůměrná kvalita za rozumné ceny - Příjemný designový podnik by zasloužil lepší místo než na rušné magistrále