Děti s rodiči už hledají, kam za vzděláním

Gymnázia, střední školy a učiliště v Kladně pořádají dny otevřených dveří. Rodiče s dětmi mají šanci vidět, jak škola funguje a v jakém prostředí se studenti učí.

Sportovní gymnázium v Kladně bylo první státní střední školou ve městě, která zvala rodiče a děti k prohlídce budovy a získání informací o studiu. Důvodem není rivalita mezi školami, ale talentové zkoušky. Ti, kteří mají zájem o studium na sportovně zaměřeném oboru gymnázia, musí totiž podat přihlášku do konce listopadu.
„Kvůli talentovkám máme přijímací zkoušky dřív než ostatní střední školy. Chceme tak dát uchazečům možnost, aby se v případě neúspěchu mohli hlásit jinam,“ vysvětlil zástupce ředitele pro sportovní přípravu Vít Rus.
Desítky rodičů s dětmi, které na gymnázium dorazily, se ptaly tradičně na přijímací zkoušky, jak je to se sportem, vybaveností školy a internátem. „Jsme jediná škola se zaměřením na sportovní přípravu ve Středočeském kraji. Studenti dojíždějí třeba z Rakovnicka, Berounska, ale i z Nymburka či Poděbrad,“ řekl Rus.

Dny otevřených dveří

Sportovní gymnázium Kladno počítá s tím, že v příštím školním roce přijme ke čtyřletému studiu všeobecného zaměření patnáct zájemců a stejný počet i ke studiu všeobecného zaměření s rozšířenou výukou tělesné výchovy.
Dalších třicet žáků nastoupí do ročníku se sportovním zaměřením na atletiku, lední hokej, judo nebo plavání. Pro žáky pátých ročníků je připravené osmileté studium se všeobecným zaměřením i se zaměřením na rozšířenou výuku tělesné výchovy.
„Právě řešíme, že by syn šel z páté třídy na všeobecné gymnázium. Zkusíme se podívat i na klasické gymnázium, ale tady se nám to také líbí,“ řekla Jitka Šífrtová.
Ostatní střední školy v Kladně plánují dny otevřených dveří většinou až v listopadu. Střední průmyslová škola zve k prohlídce 12. listopadu., Střední zdravotnická škola 18. listopadu a den poté Soukromá Střední odborná škola ITEC, 1. KŠPA 23. listopadu a Gymnázium Kladno 25. listopadu.