Děti se podívají do starověku

Do víru antických bájí zavede malé diváky nové představení z autorské dílny olomouckého divadla Tramtarie.

Hledám holku pro Hérakla! Zn. Spěchá, hlásá název nové divadelní pohádky, pojich kterou pro nejmenší diváky i jejich rodiče sehrají členové ansámblu divadla Tramtarie. Poprvé se děti vydaly do starověku za dobrodružstvím v sobotu 29. října.
Divadelní soubor je svými pohádkami už proslulý. Nové hry se chopili stejní lidé jako úspěšné pohádky o Pračlovíčkovi, a i tentokrát slibují zábavnou podívanou. Pohádka je přístupná od tří let. „Antické báje jsou obvykle určené středoškolákům nebo dětem na druhém stupni. Rozhodli jsme se proto dobrodružný a tajemný svět antiky sehrát pro malé děti,“ vysvětlil režisér Vladislav Kracík.
Právě kvůli věkové skupině kladou v Tramtarii velký důraz na vizuální stránku představení. Více než přemírou slov tak vyprávějí příběh pohybem a akcí. Děti se setkají s Héraklem, Afroditou, Diem a dalšími známými postavami řeckých bájí. To vše ale až v druhém plánu. Nejdůležitější je podle režiséra téma lásky a přátelství. „Jak praví podtitul hry, antika byla světem, kde byli hrdinové opravdu hrdinští, krasavice krásné a příšery příšerné. Ale kde s láskou a přátelstvím přátelbyly úplně stejné potíže jako dnes,“ řekl Kracík.

Ztroskotání v antice

Hlavní hrdina pohádky jménem Pumo ztroskotá se svojí lodí a dostane se do antiky. Tam se skamarádí s Héraklem. Ten ho pak provádí světem, o kterém Pumo nic neví. Potkává Augiáše i Kyklopa a společně s dětmi tak objevuje a poznává zákonitosti a barevnost tohoto světa. Představení bude podle Kracíka zábavnou a veselou podívanou. „Žánrově je to dobrodružná družná komedie,“ poznamenal Kracík.
V roli Hérakla se představí Vojtěch Johaník, Puma si zahraje Alois Pešek a řadu dalších postav ztvární Dáša Rybářová. „Snažili jsme se využít bohatou škálu vyprávěcích prostředků, aby představení nebylo stylově jednolité. Využíváme jak živé herce, tak maňásky a loutky,“ upozornil Kracík.
Představení podle něj není zdaleka určeno jen předškolákům a dětem na prvním stupni. Pobavit se může celá rodina, včetně dospělých. Vstupné na pohádky v Tramtarii je sedmdesát sedmdesát korun.