„Do Boleslavi mě přivedly žena a kolo“

Týdeník Sedmička představuje seriál o úspěšných lidech narozených před třiatřiceti lety.

Profesionální cyklista Václav Ježek v současné době jezdí za Spinning MB – Alpine Pro Team, který vznikl v roce 2007. Jeho kariéra začala na silničním kole. Přes cyklokros se dostal až k horským kolům.
V Mladé Boleslavi žije deset let. Z obce Dobšice nedaleko Poděbrad ho tam přivedly manželka a cyklistika. „Když jsem se seznámil s Petrou Hejdukovou, která je z Teplic, tak jsme udělali kompromis. Společně jsme se přestěhovali do Boleslavi, která je cyklistickým městem,“ říká Ježek.
Na kole začal jezdit ve dvanácti letech díky tátovi, který se věnoval sportu. Jezdil i na kole. „Už odmala jsem s ním vyrážel na závody, takže jsem k tomu měl blízko,“ vypráví Ježek.
Ještě před cyklistikou vyzkoušel jiné sporty. Fotbal a tenis. Ale když usedl na kolo, jeho volba byla jasná.
První úspěchy se dostavily až po třech letech. Ze začátku žádné nebyly. „V té době ještě horské kolo ani neexistovalo, takže jsem hodně jezdil na silničním. Na stupně vítězů jsem se poprvé dostal asi v patnácti letech. Myslím, že to bylo na silničním kole v závodě na Holých Vrších,“ vzpomíná Ježek.

Cyklista číšníkem

Ani v pubertě závodníka nenapadlo, že by s kolem sekl. Pustil se do toho opravdu naplno. Paradoxně se role Ježka mladšího a staršího vyměnily. „Odjakživa jsem věřil, že se cyklistikou budu živit. Víra je ve sportu asi nejdůležitější. Rok od roku jsem se zlepšoval, až to došlo k tomu, že mě kolo začalo živit. Táta mě spíše zrazoval, protože lidí, co se cyklistikou živí, je málo. Chtěl proto, abych se věnoval škole a podobným věcem,“ říká Ježek, který se vyučil v oboru kuchař-číšník, ale nikdy se profesi nevěnoval. Kvůli kolu na ni neměl čas. „Akorát ve škole jsem chodil po praxích, kdy jsem nakoukl do kuchyní či jídelen, a docela mě to bavilo,“ říká Ježek. Záliba ve vaření ho doposud neopustila. Občas uvaří i něco doma. Přiznává však, že doma vaří nejvíce žena Petra.

Stále v české špičce

Své dva syny Tomáše a Václava ke sportu vede, ale k cyklistice ne. „Když budou chtít, tak je určitě podpořím. Devítiletý Tomáš se do cyklistiky momentálně zbláznil a chce stále jen trénovat, ale na to má ještě hodně času. S kolem je dobré začít až okolo třinácti let. Do té doby je to vození se,“ tvrdí Ježek.
Podle něj je velkou výhodou cyklistiky, že si mladí kluci užijí dětství. „V jiných sportech děti makají třeba od pěti let. Když to propásnou, tak pak nemají šanci se prosadit,“ vysvětluje Ježek.
Václav Ježek získal desítky cen a vyhrál i několik velkých závodů. „Měl jsem dobrou cyklokrosovou éru, kdy jsem vyhrál Český pohár a na mistrovství světa jsem byl desátý. Na horském kole jsem první větší úspěch zaznamenal na mistrovství Evropy juniorů. Výsledky byly různé. Zažíval jsem úspěchy i neúspěchy. Zhruba od osmnácti let se držím v české špičce. Doufám, že to ještě chvíli vydržím,“ říká Ježek.

Co bude dál?

Pro Ježka je důležité držet se v Česku stále mezi nejlepšími, ambice na světové závody už nemá.
Skoro třiatřicetiletý cyklista chce na kole jezdit, jak jen to půjde. Co bude, až se závoděním skončí, zatím neví. „Čím víc se to blíží, tak tím častěji o tom přemýšlím, ale ještě nevím. Určitě se chci kolu věnovat stále, jezdit třeba amatérsky. Myslím, že ještě nějaký rok závodit budu, záleží na okolnostech,“ dodává Ježek