Do insolvenčního řízení s firmou ECM se přihlásili další věřitelé

Do insolvenčního řízení s developerskou společností ECM Real Estate Investments (ECM) se přihlásili další věřitelé. Největší pohledávku přihlásila za poslední týden společnost Asset Management Slovenskej sporitelne, a to celkem 121,1 milionu korun. ECM známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci je od května v úpadku.

Asset Management Slovenskej sporitelne přihlásila do insolvenčního řízení ještě jednu pohledávku v celkové výši 15,8 milionu korun. Dalším z přihlášených věřitelů je Uniqa pojišťovna, který má developer dlužit celkem 44,3 milionu korun. Další pohledávku přihlásil Petr Kachlík, místopředseda představenstva SPGroup podnikatele Pavla Sehnala. Kachlík požaduje od ECM celkem 4,2 milionu korun.

Dosud rekordní pohledávku ve výši 3,1 miliardy korun přihlásila společnost Astin Capital Management. Ta podle dokumentů v insolvenčním rejstříku zastupuje vlastníky dluhopisů ECM vydaných v eurech. Z celkové pohledávky zamýšlí Astin Capital Management vykonávat práva k pohledávkám ve výši 2,5 miliardy korun. Na začátku nynějšího insolvenčního řízení s ECM byla v dubnu Česká spořitelna. Celková výše pohledávek této banky vůči developerovi činí přibližně 194 milionů korun. Následně se k insolvenčnímu řízení připojila také Volksbank CZ a společnost Glancus Investments, která je součástí skupiny PPF. Dlouhodobé závazky zadlužené firmy činí 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu z dluhu tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus Investments ale pro ECM navrhuje konkurz. Přezkum přihlášených pohledávek se bude konat 20. července. Ve stejný den se po přezkumu pohledávek uskuteční první schůze věřitelů. Seznam přihlášených pohledávek má insolvenční správce soudu předložit nejpozději do 5. července.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. V současnosti je podle dostupných informací hlavním akcionářem firmy, zároveň vykonává funkci generálního ředitele společnosti. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group.