Do Prahy zavítal italský čokoládový expert Claudio Corallo

čokoláda

čokoláda

Ital Claudio Corallo, který je odborníky považován za jednoho z nejlepších výrobců čokolády na světě, zavítal do Prahy. V jedné z pražských restaurací tu dnes předvedl své umění.

„Čokoláda má mít silnou chuť, ne hořkou. V tom je právě velký rozdíl. Měla by vonět po ovoci a pro správnou degustaci by měla mít teplotu 27 až 28 stupňů,“ řekl novinářům. Corallo vlastní plantáž o velikosti 125 hektarů na souostroví Svatý Tomáš a Princův ostrov nedaleko západního pobřeží Afriky, kde také žije.

Čokoláda, kterou Corallo vyrábí, je proslulá tím, že neprochází procesem takzvaného konšování, tedy nejsou do ní přidávány žádné dochucovací prostředky a emulgátory. Díky tomu je její chuť velmi silná. „Čokoláda bývá obvykle znehodnocována při poslední fázi výroby, kdy jsou do ní přidávány různá dochucovadla, která úplně potlačí její přirozenou chuť a mají naopak za úkol skrýt to, že některé boby mohly být třeba plesnivé,“ míní Corallo.

„Kakaový bob není uvnitř černý, ale spíš hnědý. Pokud je černý, může to znamenat, že byl pražený při příliš velké teplotě, a tím se spálil,“ uvedl tento výrobce čokolády. Podle Coralla je největším nepřítelem kakaovníků vlhkost nebo deštivé počasí, zároveň musí mít jejich plody neustálý přísun vzduchu. To všechno ovlivňuje výslednou chuť čokolády.

Corallo, který o sobě tvrdí, že je především zemědělcem, nabízí pod vlastní značkou několik druhů čokolád. Od sedmdesátiprocentní, s kousky karamelizovaného zázvoru nebo pomeranče, až po stoprocentní, čistě kakaovou. Čokoláda značky Claudio Corallo se prodává v obchodech v San Franciscu nebo Lisabonu a je distribuována i do předních vinoték v Paříži nebo restaurací v Itálii.

Claudio Corallo žil od roku 1974 do roku 1997 střídavě v Bolívii a Zairu, kde pracoval na velkých plantážích. V roce 1997 se přestěhoval na souostroví Svatý Tomáš a Princův ostrov.