Do školy bruslení chodí i tříleté děti

Týdeník Sedmička představuje další díl seriálu o sportování dětí. Dnes představuje krasobruslení v Karviné.

Náročné skoky a piruety, nádherné kostýmy a především velmi krásná podívaná. To je v kostce krasobruslení, jeden z nejelegantnějších sportů vůbec. Ovšem i taková hvězda, jakou je Jevgenij Pljuščenko, se nejdříve musela naučit bruslit. A možná se učila v podobné školičce, kterou provozuje Krasobruslařský oddíl v Karviné. „Do školičky můžou přijít vlastně už děti, které umí běhat. Se základy bruslení se může začít od tří let,“ pozval rodiče s dětmi šéf krasobruslařského oddílu Milan Harant.

Oddíl zapůjčí i brusle

Děti chodí dvakrát týdně na led a rodiče zaplatí pět set korun měsíčně. „Když se později děti rozhodnou, že by se chtěly věnovat krasobruslení naplno, přidáváme i balet a gymnastiku,“ řekl Harant. Děti v začátcích potřebují jen sportovní oblečení a nemusí mít ani své vlastní brusle. „Máme připraveno deset párů bot, které bez poplatku zapůjčíme. Z vlastní zkušenosti ale vím, že jakmile se babičky a dědové přijdou podívat na nějaký trénink, brusličky svým ratolestem rádi zakoupí. Kdo z rodičů bude mít strach, může dát svému dítěti i přilbu na hlavu,“ uvedl Harant.
Oddíl bere nové členy celý rok. V zimě využívá zimní stadion, v teplých měsících tělocvičny. „Začátek školičky máme naplánovaný na květen, kdy už budeme v tělocvičně. Krasobruslení je všestranný sport a vím, že děti, které u nás nakonec nezůstaly, jsme pohybově skvěle připravili i na jiné sporty,“ sdělil Harant.
Roman Kurnik původně dal svého syna Jana do školičky jen proto, aby se naučil bruslit. „Honzu jsem chtěl dát na hokej, až se naučí bruslit, ale nakonec se mu krasobruslení zalíbilo a u tohoto sportu zůstal,“ řekl Kurnik.

Doporučení lékařky

Dětská lékařka Jana Zelená je toho názoru, že krasobruslení dětem prospívá. „Rodiče by měli dbát, aby děti sportovaly. Dnes jsou často obézní. Navíc studené prostředí v hale pomáhá dýchacím cestám. Každopádně pokud má dítě vrozenou vadu kloubů nebo problémy s páteří, nemůžu krasobruslení doporučit,“ uvedla Zelená.