Dokonalá grafika a animace novinek konečně plně vytíží moderní herní konzole

LA Convention Center

LA Convention Center Zdroj: reuters

I když je Česko v posledních dnech sužováno vlnami extrémních veder, většina populace hráčů videoher upírá pohled směrem k jinému typu zpravodajství než o předpovědi počasí. V americkém Los Angeles totiž probíhá největší veletrh, který může celosvětový počítačový a videoherní průmysl nabídnout – Electronic Entertainment Expo, neboli E3 2014.

Organizátoři na obřím herním veletrhu, který začal v pondělí a končí ve čtvrtek, očekávají účast téměř padesáti tisíc návštěvníků z řad odborné veřejnosti. Celkem se na výstavě představí více než 200 herních společností. Letos to je už podvacáté, co se v Los Angeles scházejí zástupci vývojářských studií, vydavatelé, analytici a novináři z herního byznysu a světu v průběhu tří dní oficiálně odhalují svá nejnovější díla a plány, s nimiž hodlají dobýt nejen srdce hráčů, ale hlavně jejich peněženky.

„Od letošní E3 očekáváme především oznámení řady nových titulů, které využijí naplno technologické možnosti konzolí nové generace, které byly představeny v loňském roce,“ řekl prezident Asociace herního průmyslu ČR a SR David Klepetko. Heslo letošního ročníku E3 zní „Budoucnost odhalena“ a má charakterizovat aktuální stav herní branže. Jak se totiž předpokládalo, už v okamžiku představení herních konzolí takzvané nové generace – Xbox One a Playstation 4 v loňském roce – se vývojáři pustili do tvorby herních titulů, které mohou plně využít možnosti tohoto výkonného hardwaru.

K vidění tak v průběhu prvního dne byla perfektně graficky zpracovaná videa a herní ukázky prošpikované realistickými světelnými efekty, co nejvěrnějším modelováním fyziky či přímo celého vesmíru konkrétního herního světa s co nejjemnějšími detaily textur.

hryhry|E15

Z hlediska skladby představovaných titulů je však znát opatrnost až usedlost. Vývojáři ohledně svých vlajkových lodí vsadili na osvědčené tituly a pokračování sérií, které hráčská obec z dřívějška již dobře zná (Assassins Creed, The Witcher, Forza, Dead Rising, Halo, Uncharted, Fable, Far Cry, Zelda). Mnoho představovaných titulů tak ve svém názvu nese pořadovou číslovku či dodatek za dvojtečkou.

Šokujících změn v herní mechanice či převratu ve způsobu herní zábavy se obecenstvo zatím také nedočkalo. Zklamáním se pak může mnohým zdát to, že Microsoft například ani okrajem nezmínil nic o hrách pro své pohybové ovládání Kinect. Jako potěšující naopak může být považováno vystoupení tvůrců 3D brýlí Oculus.

hryhry|E15