Dokumentární novinka. V hlavní roli Olga Havlová

Olga Havlová

Olga Havlová Zdroj: Aerofilms

Sedm let po dokumentu Občan Havel přichází do kin film o Havlově první ženě nazvaný prostě Olga.

Jako režisér za ním stojí Miroslav Janek, známý střihač, který se po smrti Pavla Kouteckého ujal i režie Občana Havla. Na rozdíl od tohoto unikátního časosběrného projektu mapujícího dekádu Havlova prezidentování, Olga vypadá jako obvyklý biografický dokument vhodný na výročí na obrazovky veřejnoprávní televize.

Osmdesáté výročí narození měla Olga Havlová loni, za dva roky si budeme připomínat dvacet let od její smrti na rakovinu. Jako vedlejší postava se rodačka z dělnické rodiny ze Žižkova objevila už v řadě filmů, její manžel Václav Havel patří k oblíbeným postavám českých novodobých dějin. Už jen za zaměření pozornosti na ni si Jankův film zaslouží pochvalu. Novinka vykresluje svou hrdinku jako věcnou, přímou a upřímnou ženu. Srozumitelně a také s evidentní sympatií, ošemetnějších soukromých témat se tedy dotýká jen zběžně.

Snímek je určený asi hlavně těm, kteří o Olze Havlové už něco málo vědí, ale ne úplně tolik, jinak by jim vzpomínání kamarádů a čtení životopisu z výslechů na StB nemuselo říct moc nového. Olga představuje standardní životopis složený ze současných výpovědí a archivních záběrů. Jako dokument ukazuje i soukromá a nikdy neviděná videa. Jen na nich společnost disidentů působí jako partička milující večírky, která po revoluci vzpomíná na totalitu s nostalgií.

Hlubší politický kontext si má divák doplnit sám. Film mu jen podrobněji a pomocí mnoha podobných historek připomene, že Olga Havlová byla silná, sebevědomá žena s přirozenou autoritou, na niž Václav Havel spoléhal.

Olga(dokument, Česká republika, 87 minut)
Režie: Miroslav Janek
Premiéra: 15. května
Hodnocení: 60 %