Dominik Danko kreslí maturitní tablo

Třída elektrotechniků z karvinské průmyslovky bude mít jedinečné maturitní tablo. Bude kreslené.

V hodinách výtvarné výchovy na základní škole odevzdával Dominik Danko jen prázdný papír s podpisem. Kreslení ho nebavilo. To už neplatí. Kreslí rád a letos dokonce o jarních prázdninách namaloval celé maturitní tablo.
„Ty věčné vánoční stromečky a podobné náměty ze základní školy to byla hrozná nuda,“ říká devatenáctiletý Danko. Pak jednou zahlédl na internetu video, na kterém někdo kreslil detail automobilového kola a rozhodl se to také zkusit. Kreslil na narýsované mřížce věci, zvířata a pak lidi. Dřel, zlepšoval se a dnes vlastní jeho práci dokonce i primátor Karviné Tomáš Hanzel. „Spolužáci věděli, že kreslím portréty. Když jsme se rozhodovali, jaké tablo budeme vyrábět, kamarád prohodil, že bych ho mohl nakreslit. I ostatním se nápad líbil a já souhlasil,“ říká Danko.
Mladý kreslíř namaloval na papír tužkou sedmadvacet obličejů. „Lidé, kteří si budou tablo prohlížet, uvidí vedle portrétů i fotky, takže mohou porovnávat,“ uvádí Danko. Tužkou dokáže zachytit přesný výraz ve tváři. „Nevím, jak to dělám, to nejde popsat. Jednodušší je ale kreslit malé děti, které v obličeji ještě nemají tolik rysů. Taky docela válčím se zuby, ty jdou taky těžce,“ popisuje Danko. Portrét nakreslí podle fotografie asi za pět hodin. Zatím největší obraz vlastní jeho přítelkyně. „Jsem za portrét moc ráda. Mám ho pyšně pověšený nad svou postelí,“ říká Romana Škovránková. Danko věnoval portrét i primátorovi Hanzelovi. Ten mu poděkoval dopisem. „Třeba za pár let budu mít ve své sbírce jeden z prvních uměleckých kusů budoucího předního českého malíře,“ uvedl Hanzel.