Dostala třináct let za vraždu milence

Devětačtyřicetiletá žena zabila milence, půjde na třináct let za mříže. Zvrátit to může už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Když se v roce 2004 na dovolené v Thajsku poznali, vypadalo to na velkou lásku. Tři roky poté 28. září Alice Knirsová ve svém bytě na Žižkově přítele usmrtila. Sedmi výstřely z poloautomatické pistole ho zasáhla do zad. Minulý týden ji za to odvolací vrchní soud poslal definitivně na třináct let za mříže. Zamítl její odvolání, a potvrdil tak verdikt pražského městského soudu.

„Obžalovaná na Davida Černého střílela zákeřně zezadu. Nebyla nepříčetná a v tomto případě rozhodně nemohlo jít o o nutnou obranu,“ uvedl předseda senátu Jiří Lněnička. Kde se v bytě vzala pistole ani komu patřila, se soudu nepodařilo zjistit.

Komplikovaný vztah

Žena měla s o dvaadvacet let mladším milencem komplikovaný vztah. Někteří svědkové u soudu popisovali, jak žárlila. Dala dokonce přítele sledovat soukromým detektivem a opakovaně si telefonicky zjišťovala, kde je a s kým.

Jiní svědci naopak tvrdili, že agresivní byl mladý muž, který se na přítelkyni dopouštěl domácího násilí. Svědci se neshodli ani v tom, kdo z dvojice chtěl vztah ukončit.

Obhájce obžalované Vladimír Vaněk se snažil zpochybnit morální kvality mrtvého. Poukazoval na to, že přítele jeho klientky vyloučili z vojenského gymnázia kvůli šikaně.

Knirsová k soudu nepřišla. Kvůli špatnému psychickému stavu leží v nemocnici, obhájce však soudcům přečetl její dopis, kde líčí konečnou fázi svého vztahu.

„Zakazoval mi stýkat se s dětmi a přáteli. Začal brát steroidy, po kterých byl ještě víc surový. To peklo se nedá pochopit, pokud ho neprožijete,“ napsala žena. U soudu se už dříve dušovala, že si nepamatuje, jak se jí zbraň dostala do ruky ani to, jak vystřelila.

Senát odvolacího soudu se ale nehodlal zabývat nuancemi bouřlivého vztahu. Soudci dospěli k závěru, že není důvod na původním rozsudku nic měnit. Jiří Lněnička také připomněl, že Knirsová už dříve měla problémy se zákonem. Dvakrát stála před soudem za výtržnictví.

Když osudného dne vyprázdnila do svého přítele zásobník, jednala podle znalců v nezvládnutém afektu. Žena, která si má trest odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou, musí také zaplatit rodičům zavražděného dohromady zhruba půlmilionové odškodné.

Obhájce se s definitivním verdiktem nehodlá smířit a chce využít poslední šanci. „Podáme dovolání k Nejvyššímu soudu,“ prohlásil Vaněk.