Dražba městečka spojeného s bitvou u Little Bighornu se nekonala

Památník bitvy u Little Bighornu v Garryowenu

Památník bitvy u Little Bighornu v Garryowenu Zdroj: Profimedia.cz

Středeční dražba amerického městečka Garryowen ve státě Montana, které je spojené s legendární bitvou u Little Bighornu, byla kvůli nedostatku nabídek zrušena. Oznámila to mluvčí aukční síně Amy Batesová s vysvětlením, že žádný z 15 lidí, kteří na dražbu v Garryowenu přišli, nesplňoval podmínky pro registraci a účast v dražbě.

Aukční síň Williams & Williams měla za vyvolávací cenu 250 tisíc dolarů hledat nového majitele pro odlehlé sídlo, kde nastálo žijí jen dva obyvatelé a kde funguje pouze bistro, benzínka a malý obchod. Pro milovníky americké historie má ale velkou symbolickou hodnotu, protože leží poblíž místa, kde se roku 1876 odehrála bitva, v níž indiánští bojovníci z kmene Siouxů a Čejenů rozprášili několikasetčlenný oddíl americké kavalerie.

Slavný náčelník Sedící Býk tehdy shromáždil kolem dvou tisíc mužů, kteří svedli krvavou bitvu s vojáky generála George Custera. Za hodinu lítého boje zahynulo 268 jeho vojáků, masakr přežil pouze jeden kůň.

Aukční síň Williams & Williams už letos úspěšně vydražila jiné americké městečko. V dubnu si vietnamský kupec za 900 tisíc dolarů (asi 17 milionů korun) koupil obec Buford v americkém státu Wyoming. Vesnice přitom měla jediného obyvatele a tvořil ji jen ranč a benzinová pumpa.