Dron jako ze špionážního filmu se umí potopit pod hladinu

CRACUNS, dron, který "létá" i pod vodou

CRACUNS, dron, který "létá" i pod vodou Zdroj: http://www.jhuapl.edu/

Výzkumníci z laboratoře aplikované fyziky Jonhs Hopkinsovy univerzity v Marylandu vyvinuli dálkově ovládanou kvadrikoptéru (UAV), která dokáže startovat k letu zpod vodní hladiny. Takzvaný CRACUNS (Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical Systém) může vodní hladinu využít jednak jako přistávací či vzletovou plochu, jednak ale jako ideální maskovací prostředek, když se pod ni potopí.

„Naši inženýři pracovali na vývoji samostatných ponorkových zařízení již nějakou dobu, pak ale přišla myšlenka na stvoření stroje, jehož doménou by byly rovnou dva živly – voda i vzduch,“ vysvětlil vedoucí projektu Jason Stipes. Podle něj je CRACUNS připraven k využití v doposud těžko představitelných (nejspíše špionážních) misích.

Dron je vyroben ze speciální, nekovové slitiny, jeho obvody jsou do ní zality a tím pádem utěsněny. Tělo drona vydrží i vyšší tlak, který panuje pod hladinou. Výzkumníci nespecifikovali maximální možný ponor, který dron vydrží, ve videu výše nicméně hovoří o několika stovkách stop (jedna stopa je asi 30,5 centimetru).

Dron může pracovat i ve slané vodě. Na jeho exteriér použili standardně dostupnou ochrannou vrstvu, která odolala i dvouměsíčnímu testovacímu ponoru.