DTZ: Sídlištní nákupní střediska čeká díky umístění renesance

V současnosti vzniká několik projektů revitalizací starých nákupních center. Developeři se zaměřují nejen na Prahu, ale i na budovy typu Prioru v Teplicích, Ostravě či Olomouci, které se také nacházejí v historických centrech měst. „Neočekáváme, že by v rámci revitalizačních procesů sídlištní nákupní areály obsadili titíž nájemci a značky, za nimiž zákazníci jezdí do nových obchodních center,“ uvádí vedoucí oddělení Property Management mezinárodní poradenské společnosti DTZ Lenka Vodrážková.

Vzhledem k očekávané orientaci těchto center na lokální zákazníky se otevírá prostor pro domácí výrobce, profilované prodeje a zejména široké spektrum služeb. Klíčové je podle DTZ zachování jistého společenského charakteru těchto nákupních center. K nejočekávanějším projektům patří modernizace spojená s novou stavbou OC Krakov uprostřed sídliště v Praze-Bohnicích ze 70. let minulého století. Investorem a vlastníkem je společnost Centrum Krakov, a.s., jež chce téměř 13 800 čtverečních metrů podlažní plochy obsadit supermarketem a téměř 100 obchodními jednotkami, včetně foodcourtu, kavárny či restaurace.

„Krakov je typickým příkladem, jaký potenciál spočívá ve spojení s veřejnými službami. Blízkost pošty či nedaleké polikliniky a umístění přímo u dopravní tepny lokality a zastávek autobusů, kde denně nastupuje nebo vystupuje 3000 cestujících, zajišťuje vysokou návštěvnost této lokality. Krakov je přirozeným centrem, které zajišťuje základní obslužnost zdejších obyvatel a přestože současné centrum již charakterem neodpovídá požadavkům moderního obchodního centra, lidé jsou zvyklí ho pravidelně navštěvovat,“ soudí Vodrážková. Krakov v novém hávu by měl první návštěvníky přivítat na konci roku 2013.

Na opačném konci Prahy na Lužinách brzy začne rozsáhlá rekonstrukce stejnojmenného nákupního centra. Podobně jako v případě Krakova dojde k přeměně pavlačového typu objektu na moderní několikapatrový shopping mall propojený eskalátory a zejména doplněný o nezbytná parkovací místa, s kterými se v původních objektech často nepočítalo. Dokončení rozsáhlé rekonstrukce OC Lužiny, během níž zůstane otevřen pouze supermarket, je rovněž plánováno na čtvrté čtvrtletí 2013. Poté bude zákazníkům na třech podlažích k dispozici na 70 obchodů s celkovou maloobchodní plochou téměř 16 000 čtverečních metrů.

„Mnohé z nákupních středisek vzniklých v 70. letech byly privatizovány před dvaceti lety. Noví majitelé měli často povinnost uchovat v objektech po určitou dobu služebny policie nebo lékařské ordinace. Tím, že tyto smlouvy nyní končí, mohou se vlastníci pustit do podobných rozsáhlých projektů,“ vysvětluje Vodrážková.

V Ostravě je aktuální projekt rekonstrukce obchodního a společenského centra ODRA v Ostravě-Výškovicích. Záměrem je rekonstrukce a přístavba stávajícího objektu postaveného v 70. letech minulého století uprostřed panelového sídliště. Investor si je vědom blízkosti oblíbeného obchodního centra Avion Shopping park, jemuž nechce konkurovat, ale spíše vytvořit menší obchodní centrum, které by pokrylo základní potřeby obyvatel dané spádové oblasti, převážně s docházkovou vzdáleností. Podobného konceptu dozná zřejmě také Obchodní dům ELAN Havířov. Developerská společnost Rhenus Development chce po rekonstrukci na 8000 čtverečních metrů plochy nabídnout více než 50 moderních obchodů včetně služeb, restaurací a kaváren.

Jiným případem jsou projekty oživení starých obchodních domů, jež provázejí především tuzemskou síť obchodních domů Prior. Ty se zejména u staveb vzniklých po druhé světové válce vyznačovaly silovou architekturou, ignorující kontext místa vzniku (exemplárním příkladem je Jihlava s Priorem na historickém náměstí). Přesto i tento formát skýtá značný potenciál do budoucnosti, a to opět zejména díky výborné lokalitě. Již realizovaným projektem je nedávno rekonstruované OC Chomutovka v Chomutově. Součástí revitalizace bylo umístění hypermarketu TESCO a rozšíření nabídky v 70 obchodních jednotkách o pobočku České pošty, zákaznickou kancelář společnosti RWE, pobočku Sazky a Tipsportu.