E-commerce Holding zvýšil tržby o čtvrtinu, chystá expanzi do zahraničí

Jakub Havrlant, Rockaway Capital

Jakub Havrlant, Rockaway Capital

Skupina internetových obchodů spadající pod E-commerce Holding (ECH) loni zvýšila tržby o čtvrtinu na čtyři miliardy korun. Firma zároveň oznámila, že chce v letošním roce expandovat do ciziny. Výši zisku nesdělila.

Jednotlivé e-shopy rostly podle zprávy řádově o desítky procent. Rekordmanem je Vivantis s růstem o 40 procent. Návštěvnost 14 e-shopů se zvýšila v průměru o 24 procent. ECH zaznamenal téměř 1,5 milionu objednávek, což se rovná 3,789 milionu kusů ve zboží.

Mezi dílčí úspěchy patří květnové spuštění vlastního projektu Koloniál s online prodejem potravin, jehož široký sortiment zabírá 50 procent skladové plochy holdingu v Rudné. Důležitým momentem byl vstup do CZC.cz, který je dnes s tržbami blížícími se třem miliardám korun největším specializovaným e-shopem s počítači a elektronikou na českém trhu.

Dařilo se i módě na Vivantis.cz. Právě Vivantis.cz by se letos měl stát zastřešující značkou, kde si zákazník může nakoupit vše pohodlně na jednom místě od kabelky po parfém. Hektický rok má za sebou i profesionální logistická a dopravní síť Uloženka, která nyní nabízí 416 výdejních míst. Ve spolupráci s PNS mohou zákazníci od října využít i 54 výdejen nové služby Uloženka partner PNS.

Cíl: ovládnout trh

Hlavním cílem ECH pro rok 2016 je stát se vedoucím hráčem na českém internetovém trhu a postupně expandovat do zahraničí. Na úrovni skupiny je nadále prioritou plynulý přechod na jednotnou platformu a hlubší využití výhod synergie a sdílení know-how.

„Vzhledem k několika důležitým akvizicím z roku 2015 je pro nás letos stěžejní dokončení těchto transakcí, které je podmíněno souhlasem regulátora Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V následujících letech máme před sebou příležitost, jak během krátké doby vybudovat seskupení silných značek v středoevropském kontextu,“ uvedla mluvčí Daniella Kopová.

E-commerce Holding představuje klíčovou aktivitu skupiny Rockaway podnikatele Jakuba Havrlanta, do které nedávno vstoupili i Daniel Křetínský a Patrik Tkáč prostřednictvím společnosti Czech Media Invest. Rockaway na konci minulého roku oznámil koupi druhého největšího e-shopu v Česku Mall.cz a srovnávače cen Heureka.cz.