EK: Češi internet ovládají, ale neužívají jej k jednání s úřady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Slabé digitální veřejné služby jsou důvodem, proč je Česko mezi zeměmi EU až na 17. místě v úrovni vyspělosti digitální ekonomiky a společnosti. Z dat, která zveřejnila Evropská komise, ale také vyplývá, že obyvatelé Česka mají dobré znalosti digitálních technologií. Celých 76 procent z nich používá internet pravidelně a 56 procent deklarovalo základní míru dovedností.

Čeští uživatelé internetu proto dokážou počítačovou síť využít k široké škále činností. Poměrně si oblíbili například internetové bankovnictví (58 procent) a na internetu také nakupují (52 procent). České malé a střední podniky jsou v EU na špičce v on-line prodeji, a pokud jde o obrat z něj, patří jim přední místa.

K jednání s úřady však internet v ČR používá jen necelých 14 procent lidí a Česko je tak z 28 zemí unie až na 26. místě. Hůře na tom v tomto ohledu jsou jen Bulhaři a Rumuni. Naopak v zemích jako je Dánsko, Nizozemsko či Finsko s úřady elektronicky komunikuje přes 60 procent uživatelů internetu.

využívání internetu v EUvyužívání internetu v EU | EK

Podle náměstka ministra vnitra pro informační a komunikační technologie Jaroslava Strouhala je problém v tom, že se v předchozích pěti letech zbrzdila elektronizace veřejné správy. Chybí také motivace pro občany, aby používali elektronické nástroje. Situaci by mohla zlepšit třeba plánovaná elektronická identifikace občana a uznávání elektronických dokumentů, o kterém se zatím diskutuje uvnitř EU. „Pokud v Česku nebude kvalifikovaně zavedena elektronická identita, tak pokračování rozvoje elektronických služeb veřejné správy je prakticky nemožné,“ upozornil Strouhal.

„Česká republika tak celkově výsledky spadá do skupiny středně výkonných států. V jejím rámci se nicméně řadí mezi podprůměr,“ uvedla dnes komise. Údaje plynou z dat pro unijní index označovaný jako DESI. Jeho pomocí Evropská komise hodnotí pokrok při vzniku digitálních ekonomik a digitální společnosti v členských zemích. Index je složen z údajů v pěti základních oblastech - konektivita, lidský kapitál, využívání internetu, integrace digitálních technologií a digitální veřejné služby.

Ohledně úrovně připojení k internetu je ČR v evropském průměru na 14. místě. Pokrytí pevným širokopásmovým připojením v ČR bylo téměř úplné už na konci roku 2013. K dispozici jej mělo 99 procent domácností, evropský průměr je 97 procent. Na venkově to bylo 91 procent domácností. Celých 64 procent českých domácností přitom mělo přístup k vysokorychlostním sítím schopným poskytnout rychlost alespoň 30 Mb/s.

Mobilní připojení má jen 14 procent Čechů

Loni také ČR zaznamenala zvýšení zájmu o pevné širokopásmové připojení: připojeno bylo 76 procent domácností oproti 66 procentům z předchozích dat. Asi čtvrtina těchto připojení byla vysokorychlostních. Mobilní připojení 4G mělo podle údajů komise loni k dispozici 12 procent obyvatelstva. ČR se umisťuje relativně nízko při řazení podle podílu harmonizovaného spektra. Podle komise to zřejmě je kvůli malé poptávce mezi mobilními operátory.

V celé EU používají internet pravidelně tři čtvrtiny občanů. Největší procento (93 procent) ukazují tabulky u Lucemburska, nejmenší údaj - 48 procent - zaznamenalo Rumunsko. Evropané mají zájem o audiovizuální a další obsah, který je na internetu dostupný. Hry hrálo a obrázky, hudbu či filmy z webu stahovalo 49 procent občanů EU s přístupem na internet.