Ekobeton: Australané přidávají do betonu plast místo oceli

nový beton s plastovým odpadem - plastobeton

nový beton s plastovým odpadem - plastobeton Zdroj: JCU, http://www-public.jcu.edu.au/

Pracovníci z australské Univerzity Jamese Cooka (JCU) vytvořili novou variantu betonu, která by česky šla popsat jako plastobeton. Namísto ocelových armatur totiž pro ztužení použili recyklovaný plastový odpad. Nový beton je výjimečně ekologický a podle předběžných testů ideální pro výstavbu pěších stezek, elementů pro odtokové systémy či výrobu betonových pražců.

nový beton s plastovým odpadem - plastobetonnový beton s plastovým odpadem - plastobeton | JCU, http://www-public.jcu.edu.au/

„Využitím recyklovaného plastu se nám podařilo snížit až 90 procent emisí CO2, které by vznikly při využití klasické ocelové armatury,“ vysvětlil vedoucí výzkumu JCU Rabin Tuladhar. Využití recyklovaného plastového odpadu navíc dále snižuje ekologickou náročnost výroby plastobetonu oproti využití na míru dělaných plastových vláken.

Tuladhar se nyní snaží kontaktovat lokální producenty betonu a betonových stavebních bloků, s nimiž vymýšlí další možné využití svého vynálezu. Souběžně s tím se snaží přijít na způsob, jak při výrobě betonu kompletně nahradit přírodní písek prachem, který je vedlejším produktem každého kamenolomu. Ve hře je prý také „říznutí“ samotného cementu: až třetinu jeho obsahu v betonu by prý mohly tvořit odpadové horniny z důlních činností.

Tuladharovy snahy možná zní úsměvně, faktem nicméně zůstává, že beton je po vodě druhým nejpoužívanějším materiálem na světě a jak JCU upozornila, samotná produkce cementu je zodpovědná za pět procent světové produkce zplodin CO2 ročně. Spojení snížení emisí těchto zplodin s logickým využitím tisícovek tun plastového odpadu tak má mnohem větší význam.