Elektromobily zaparkují v pražských modrých zónách skoro zadarmo

Elektromobily zaparkují v pražských modrých zónách skoro zadarmo

Elektromobily zaparkují v pražských modrých zónách skoro zadarmo

Až dosud se majitelé elektromobilů museli obejít bez jakýchkoli výhod, které by alespoň částečně kompenzovaly vyšší pořizovací cenu. V jiných zemích jsou elektromobily například osvobozeny od daně, mohou projíždět vyhrazenými pruhy pro autobusy a tak podobně. Podle serveru Aktuálně.cz se však pro majitele elektromobilů blýská na lepší časy, v budoucnu budou moci parkovat po celé Praze jen za symbolický poplatek.

Týká se to zatím jen městských částí, které parkovací zóny momentálně zřizují - tedy Praha 5, 6 a 8. V nich musí běžní rezidenti s klasickým automobilem zaplatit 1200 korun, podnikatele čeká ještě větší suma.

Vlastníci elektromobilů přitom zaplatí ročně jen sto korun a mohou parkovat, kde se jim zlíbí. Zatím však celý systém není propojený, takže stokorunový poplatek bude nutné uhradit na každé městské části, od roku 2018 by to však mělo stačit jen jednou.

Stejná pravidla se budou týkat i sdílených automobilů, podle náměstka Petra Dolínka by se navíc výhody mohly brzy rozšířit i na majitele plug-in hybridních vozů, které lze dobíjet ze zásuvky.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz