Elektronické zveřejňování zákonů bude stát přes půl miliardy

Paragrafy, paragrafy, paragrafy

Paragrafy, paragrafy, paragrafy Zdroj: archiv

Na 527 milionů korun by mohlo vyjít vybudování informačního systému, který v budoucnosti umožní elektronické zveřejňování a sledování zákonů, mezinárodních smluv, právních předpisů či kontrolu tvorby celého legislativního procesu. Vyplývá to z návrhu zákona, který příští týden projedná vláda.

Zákon připravuje ministerstvo vnitra, které počítá s tím, že 434 milionů korun na přípravu systému zaplatí z evropských dotací. Technická část projektu by měla být hotová do konce roku 2018, zákon by měl platit od roku 2019.

Vnitro si od zákona slibuje zvýšení dostupnosti, přehlednosti a srozumitelnosti platného práva. Zároveň má usnadnit, zkvalitnit a zefektivnit tvorbu práva ve všech stadiích legislativního procesu. „Navrhovaná úprava směřuje k větší transparentnosti legislativního procesu, a tím k prevenci korupčních rizik spojených s tvorbou práva,“ uvádí v důvodové zprávě vnitro.

Zákon počítá s tím, že vzniknou dva informační systémy. Jeden bude zaměřený na sbírku zákonů a mezinárodních smluv, druhý na legislativní proces. Systémy by měly postupně vznikat od příštího roku. Kromě nákladů na vznik systému zákon počítá také s předběžnými provozními náklady, které by měly být zhruba 389 milionů korun na deset let. Tyto peníze bude dávat ministerstvo vnitra ze svého rozpočtu.

Věcný návrh zákona schválila v roce 2010 po desíti letech přípravných prací vláda Petra Nečase (ODS). Nynější vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) má předložení zákona jako jeden z cílů programového prohlášení, uvádějí podklady pro vládu. Právní předpisy v elektronické podobě má podle podkladů 18 z 28 zemí EU, další členské státy zavedení připravují.

Platforma zveřejnění smluv zdravotních pojišťoven zabrání korupci