Elon Musk chce vyslat lidskou posádku na Mars už za sedm let

SpaceX projekt

SpaceX projekt Zdroj: Reuters

SpaceX projekt
Elon Musk
Elon Musk
Elon Musk
Elon Musk
6
Fotogalerie

Americká soukromá společnost SpaceX chce k Marsu vyslat svou první vesmírnou loď s nákladem za pět let a už dva roky poté i raketu s lidskou posádkou. Dnes to na konferenci v australském Adelaide řekl šéf firmy Elon Musk.

Podnikatel v této souvislosti mimo jiné sdělil, že společnost v zájmu ušetření nákladů poněkud zmenší původně zamýšlenou velikost svého kosmického plavidla vyvíjeného pro lety k rudé planetě. Přímo stavba této lodi by podle Muska měla začít už v první polovině příštího roku.

První let k sousední planetě Země SpaceX plánuje na rok 2022, půjde však jen o přepravu nákladu. Mise s lidskou posádkou by měla následovat už dva roky poté, v roce 2024.

Očekává se že americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyšle k Marsu svou první lidskou výpravu až o zhruba deset let později, někdy ve třicátých letech.

Musk původně plánoval použít soupravu vesmírných plavidel k podpoře kolonizace Marsu, což chtěl v roce 2018 zahájit nepilotovaným modulem nazvaným Red Dragon (Rudý drak). SpaceX se ale podle něj nyní místo toho soustředí na jednu o něco užší a kratší raketu.

Podívejte se na představení projektu ohledně vyslání posádky na Mars 

Video placeholde
SpaceX projekt • Reuters

"Chceme mít jen jeden systém. Jestli to dokážeme, pak všechny zdroje... mohou být pro tento systém použity. Jsem si docela jistý, že můžeme tuto loď dokončit a být připraveni k jejímu vypuštění přibližně do pěti let," řekl dnes Musk podle agentury Reuters.

Tato loď podle něj bude částečně znovu použitelná a bude schopná letět přímo ze Země na Mars. Přepravovat by mohla 100 cestujících a mohla by být využita i k rychlému transportu na Zem.

Americká společnost Lockheed Martin dnes oznámila, že má svůj vlastní plán pro vyslání lidí na Mars. Základnu zamýšlí vytvořit ze stanice umístěné na oběžné dráze kolem rudé planety. Dopravu mezi stanicí a povrchem by pak zajišťovala čtyřmístná loď.

"Víme, že (planeta) je studená, docela nehostinná, proto začneme s roboty a teprve pak dolů poletíme s přistávacími loděmi," řekl australské televizní stanici ABC Rob Chambers, ředitel pro vesmírné lety s lidskou posádkou společnosti Lockheed Martin. Neuvedl žádný časový horizont realizace těchto záměrů, ale mělo by jít o společný projekt s NASA, která počítá s termínem někdy ve 30. letech.