Elop dostane na odstupném „pouze“ 5,7 milionu, mírní naštvané reakce Nokia

Stephen Elop

Stephen Elop Zdroj: CC BY-SA 2.0: Luca Sartoni

Nyní už bývalý šéf Nokie Stephen Elop si měl na odchodnou přilepšit o více než 25 milionů dolarů. Částka však vyvolala vlnu negativních reakcí a spekulace o záměrné likvidaci finské firmy. Nokia se teď snaží mírnit vášně. Uvedená částka prý není přesná.

Současně s oznámením akvizice Nokie Microsoftem Stephen Elop formálně odešel z postu šéfa finské značky. Jakmile bude transakce dokončena, měl Elop dostat odstupné ve výši 25,4 milionu dolarů, tedy téměř půl miliardy korun. Částka vyvolala vlnu rozhořčených reakcí.

Předseda představenstva Nokia Risto Siilasmaa se teď snaží rozbouřenou atmosféru mírnit tvrzením, že částka byla mylná. Podle finských médií prohlásil, že částka byla vypočítána nepřesně. Odstupné bude Elopovi vypočítáno ve výši 18 platů. Konečná hodnota odstupného dostane 5,7 milionu dolarů, řekl Siilasmaa BBC. Zbylých 19,7 milionu dostane ve formě akcií.

Od převzetí Nokie Microsoftem se vyrojila řada spekulací, že Elop byl ve skutečnosti do finské firmy nasazen jako trojský kůň pouze proto, aby firmu připravil na převzetí americkým technologickým gigantem. Zastáncům konspirační teorie hraje do karet mimo jiné i fakt, že Nokia vyplatí Elopovi pouze 30 procent odstupného, zatímco zbylých 70 procent zaplatí Microsoft, jak zjistil web AllThingsD.com.

Stephen Elop přišel do Nokie právě z Microsoftu v září 2010, po ohlášení akvizice se do americké firmy znovu vrací.