Emise Twitteru pomohla akciím zkrachovalého jmenovce Tweeter

Twitter, ilustrační foto

Twitter, ilustrační foto Zdroj: skipprichard.com

Někteří investoři byli tak vzrušení ze zprávy o vstupu populární internetové sítě Twitter na burzu, že si ji spletli s dávno zkrachovalým prodejcem elektroniky Tweeter Home Entertainment Group. Jeho akcie díky tomu dočasně vylétly o více než 1500 procent a zažily nejaktivnější obchodování za více než šest let.

Společnosti Tweeter Home, která vyhlásila bankrot v roce 2007 a jejíž akcie se nyní obchodují už jen „přes přepážku“, uzavřela ve čtvrtek na necelém centu za akcii. V pátek se ale dostala cena tohoto titulu až na 15 centů a později se ustálila kolem pěti centů s denním přírůstkem 670 procent. V první polovině obchodování se zobchodovalo téměř 12 milionů těchto akcií. Pro akcie Tweeter Home to byl nejaktivnější den od 10. května 2007, kdy firma oznámila, že podá žádost o soudní ochranu před věřiteli.

Akcie Tweeter Home se od bankrotu obchodují jen sporadicky a jsou dny, kdy se nezobchoduje ani jeden balík po tisíci akciích. V posledních dvou týdnech se ale jejich cena a objem obchodů s nimi zvýšily poté, co Twitter v polovině září sdělil, že podal regulačním úřadům dokumenty pro vstup na akciový trh.

Internetová síť Twitter tyto dokumenty nyní zveřejnila a uvedla, že chce primární nabídkou (IPO) získat kolem miliardy dolarů (asi 19 miliardkorun). Primární emise Twitteru je nejočekávanějším vstupem na burzu od loňského debutu společenské sítě Facebook. Podle některých odhadů by tržní hodnota Twitteru mohla dosáhnout až 15 miliard dolarů.

Co je Twitter
Bezplatná služba, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat vzkazy ve zprávách o délce do 140 znaků. Společnost uvedla, že má v současnosti přes 218 milionů aktivních uživatelů, kteří posílají 500 milionů zpráv denně. Firma v uplynulých letech zaznamenávala silný růst tržeb, od svého vzniku v roce 2006 ale ještě nevytvořila zisk.

—————————————————-