Ericsson musí šetřit, chce propustit až 25 tisíc zaměstnanců ve svých zahraničních pobočkách

Kanceláře Ericssonu v pražském Karlíně.

Kanceláře Ericssonu v pražském Karlíně. Zdroj: Jan Sedlak

Sony Ericsson
Největší světový výrobce bezdrátových sítí Ericsson oznámil vice než čtyřnásobné zvýšení zisku za třetí čtvrtletí letošního roku, a to v porovnání s rokem předchozím.
Šéf Ericssonu Hans Vestberg rezignoval
Sony Ericsson
5
Fotogalerie

Švédský výrobce zařízení pro telekomunikační sítě Ericsson hledá úspory. Ve švédských továrnách ale tentokrát škrtat místa nechce.

Až 25 tisíc zaměstnanců hodlá v rámci úsporných opatření propustit švédský výrobce zařízení pro telekomunikační sítě Ericsson. Záměr se ale netýká jeho domácích pracovišť, uvedl s odvoláním na zdroje z podniku švédský deník Svenska Dagbladet. Ericsson má celkem na 109 tisíc zaměstnanců.

Společnost se podle agentury Reuters chystá urychlit realizaci úsporných opatření, aby splnila letošní cíl zdvojnásobit provozní marži. Ta v loňském roce byla na šesti procentech. Dalším cílem je snižovat náklady alespoň o deset miliard švédských korun (asi 27 miliard českých korun) ročně. Této úrovně chce dosáhnout do poloviny příštího roku.

Propouštění se týká především sekce poskytování služeb, zatímco výzkumu a vývoje se prakticky nedotkne.

Švédský podnik se v poslední době potýká se slábnoucí poptávkou ze strany telekomunikačních operátorů i s rostoucí konkurencí ze strany čínské společnosti Huawei a finské Nokie. Jeho akcie za uplynulé dva roky ztratily zhruba třetinu hodnoty.

V letošním druhém čtvrtletí se Ericsson propadl do provozní ztráty 1,2 miliardy švédských korun (3,3 miliardy českých korun) po zisku 2,8 miliardy švédských korun před rokem.