EU nemá IT odborníky a pomalu buduje rychlý internet

Počítač, ilustrační foto

Počítač, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zhruba 50 procent obyvatelů Evropské unie má nulové či chabé počítačové dovednosti a za poslední rok se prakticky nezměnila úroveň uživatelských znalostí informačních a komunikačních technologií. Firmy působící na starém kontinentu se tak často potýkají s problémem najít kvalitní zaměstnance, kteří tomuto oboru rozumí. To a další zjištění vyplývají z posledního pravidelného měření digitální agendy EU.

S problémem najít v ICT vzdělané odborníky se potýká zhruba 40 procent evropských firem. Poptávka v této oblasti přitom neustále roste – podle propočtů Evropské komise má do roku 2015 vzrůst počet volných pracovních míst v ICT na 900 tisíc. Příčin je samozřejmě více, dlouhodobě ale klesá zájem mladých lidí o studium technických oborů na úkor studia humanitních věd. EU proto formuje novou koalici pro digitální pracovní místa, která by podle plánů měla s tímto problémem pomoci. Zapojit se mají nejenom státy, ale také firmy či univerzity.

Česko je obecně považováno za technicky vzdělanou zemi, i my ale máme problém pracovní místa v ICT plnit. Podle posledních údajů Eurostatu má zhruba 50 procent českých firem problém zaplnit volná pracovní místa a naše země se tak v tomto srovnání řadí mezi ty horší evropské státy. Nejlépe je na tom naopak Německo následované Portugalskem, Itálií, Belgií či Dánském.

IT profesionálové přitom v Česku tvoří více než 4 procenta celkové pracovní síly, což nás naopak řadí mezi ty lepší země. Ve Finsku a Švédsku se počítačoví odborníci na rozložení pracovních sil podílí téměř 6 procenty. Nejhůře je na tom Řecko s necelými 2 procenty.

Pomalu rostoucí rychlý internet

Evropa nemusí řešit pouze problém s nedostatkem IT odborníků, ale také s pomalým růstem kvalitního internetového připojení. Zatímco pokrytí základním širokopásmovým připojením se v průměru blíží téměř 100 procentům, s dostupností sítí nové generace je to horší. Internet o rychlosti 100 Mb/s a více mají předplacena pouze 2 procent domácností. Evropa přitom chce, aby do roku 2020 toto číslo vyrostlo na 50 procent. Rychlost internetu alespoň 30 Mb/s má v současné době 54 procent evropských domácností.

Evropská komise plánuje řadu opatření pro to, aby své plány do roku 2020 naplnila. I když neprošel rozpočet na budování sítí nové generace, připravují se alespoň jiné podpůrné prostředky. Uvažuje se například o regulaci výkopových prací, díky čemuž by firmy mohly rychleji a levněji pokládat optické kabely.

„Jsem ráda, že základní přístup k internetu je nyní k dispozici prakticky všude v EU, avšak nemůžeme se spokojit se včerejším stavem věcí,“ říká k tématu ve svém prohlášení eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes. „Z údajů vyplývá, že v tomto roce představovaly největší problém chybějící investice do velmi rychlých sítí a přetrvávající absence skutečně jednotného telekomunikačního trhu.“

Čtěte také:

Evropa má nedostatek IT odborníků. Změnit to má nový program EU

Méně vrtání v zemi. EU má nový plán pro budování rychlého internetu

Komise proto v současné době pracuje na návrhu jednotného telekomunikačního trhu, který by, mimo jiné, odstranil poplatky za roaming a umožnil operátorům rychleji a levněji budovat nové sítě. Návrhy se ale často mění a operátoři naopak hlásají, že chtějí co nejméně regulací a zásahů ze strany státních složek. EU ale s opatřeními počítá. „Nastalý problém je zjevný a budeme na něj reagovat balíčkem o jednotném telekomunikačním trhu,“ vzkazuje Kroes jasně.