EU sdílení fotografií budov neomezí, kontroverzní návrh poslanci odmítli

Tančící dům na Rašínově nábřeží v Praze

Tančící dům na Rašínově nábřeží v Praze Zdroj: siebert martin/euro

Evropský parlament odmítl, aby komerční využívání fotografií veřejných budov bylo vázáno na předchozí souhlas autorů nebo jiných zplnomocněných osob. Spekulovalo se i o zákazu i volného pořizování snímků pro soukromé účely, pokud by se na fotografiích měly objevit veřejné budovy či umělecká díla chráněná autorskými právy. Unijní zdroje ale již dříve ujišťovaly, že o takovém omezení fotografování pro soukromé účely se neuvažuje.

„Potvrdila se tak zmatečnost mediální smršti, kterou u nás rozpoutali někteří Zelení i Piráti a která české občany, ale i lidi v jiných státech vyděsila,“ uvedl k dnešnímu hlasování EP v tiskové zprávě český europoslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Doporučení, které europoslanci přijali, je součástí příprav návrhů reforem autorských práv v EU, která má Evropská komise předložit do konce roku. Konečné rozhodnutí vyplyne z jednání všech 28 členských států, nejspíš příští rok.

Reforma má podle EP zajistit spravedlivou rovnováhu mezi právy a zájmy tvůrců a spotřebitelů. Má například zlepšit přeshraniční přístup k dílům na internetu, při zohlednění významu územních licencí, a to zejména v souvislosti s televizní a filmovou produkcí.

Výzva k reformám

„Nadcházející reforma z dílny komisaře Günthera Oettingera musí odrážet základní, mnohostrannou roli výjimek, které dávají autorům prostor pro tvorbu, uživatelům právní jistotu pro každodenní činnost a všem přístup ke kultuře a znalostem,“ uvedla po dnešním hlasování poslankyně Julia Redaová, která doporučení EP připravila.

Její text o možném přizpůsobení autorského práva digitálnímu věku podpořilo 445 europoslanců, 65 bylo proti a 32 se zdrželo.

Poslanci EP dnes rovněž vyzvali Evropskou komisi, aby prozkoumala dopady případné jednotné evropské právní úpravy v oblasti autorského práva, která by se vztahovala na celé území EU.