Europol si posvítí na propagandu islamistů na sociálních sítích

Twitter

Twitter Zdroj: Radek Pavlovic, E15

Europol se chystá vytvořit nový tým, který se zaměří na identifikaci a blokování účtů na sociálních sítích používaných členy či příznivci radikální organizace Islámský stát (IS). Podle nedávné americké studie existuje jen na síti Twitter asi 46 tisíc účtů spojených s IS, z nichž řada pomáhá extremistům rekrutovat nové bojovníky i nevěsty pro ně.

Informoval o tom britský list The Guardian.

Evropský policejní úřad bude od 1. července, kdy nový tým zahájí svou činnost, úzce spolupracovat s několika sociálními sítěmi. Cílem je dosáhnout zablokování účtů spojených s islamistickými radikály do dvou hodin od jejich nalezení. Podle statistik Europolu bojuje v řadách IS na území Sýrie a Iráku asi 5000 občanů zemí EU. Většina jich pochází ze západních členských států, Británie, Francie, Nizozemska či Belgie.

Ředitel Europolu Rob Wainwright uvedl, že nový tým se soustředí především na hlavní organizátory náborů evropských muslimů pro IS. Identifikace všech účtů spojených s radikálním islamismem by podle něj totiž byla „příliš velkým úkolem“.

Americká organizace Brookings Institution odhaduje počet twitterových účtů radikálů napojených na IS dokonce na 90 tisíc. Denně na této sociální síti zveřejní islamističtí radikálové prý asi 100 tisíc příspěvků. Podle odborníka na extremismus Aarona Zelina z organizace Washington Institute slouží Twitter především k přilákání pozornosti potenciálních rekrutů. Přímá konverzace pak probíhá spíše přes programy Skype či WhatsApp.