Evropská liga? Viktorce neunikne

Bývalý útočník Škody Plzeň Ivan Bican dnes trénuje ženský fotbalový tým Viktorky.

Nejen kvůli slavnému fotbalovému jménu si fotbaloví pamětníci vybavují Ivana Bicana. Bývalý útočník Škody Plzeň v lize nastřílel téměř padesát gólů, ale ten, který dal v roce 1971 Bayernu Mnichov v Poháru vítězů pohárů, si prý vůbec nepamatuje. Škodovka v Německu prohrála 1:6. Kdo by tušil, že Bicanův gól bude na čtyřicet let posledním plzeňským v pohárové Evropě?
„Kdyby mi tehdy došlo, jak se o tom bude za čtyřicet let mluvit, asi bych si to vtiskl do paměti,“ říká třiašedesátiletý Bican, trenér ženského fotbalového týmu Viktorie Plzeň.

Jak se hrál fotbal se slavným příjmením? Spojovali vás s Pepi Bicanem?

To ano, zvláště když pocházím z Prahy. Občas k nám dokonce telefonovali německy hovořící lidé a chtěli Pepiho. Ten ovšem nebydlel u nás, ale v Holešovicích. Nemáme spolu opravdu nic společného. Můj otec mi to řekl jasně, a tak jsem po žádných společných kořenech nebo předcích nepátral. Jako žák jsem Pepiho viděl hrát na Slavii, ale jinak jsem se s ním nepotkal.

Teď už jste v důchodu. Jak vypadá život fotbalového důchodce?

Jsem dost časově vytížený, pořád něco zařizuji a teď si ještě k tomu upravujeme bydlení. Práce je pořád dost, ale jedno vám řeknu, na sledování fotbalu si vždycky čas najdu.

Duše bývalého plzeňského fotbalisty musí plesat, když vidí, jaký Viktorka předvádí fotbal. Myslíte si, že je nejlepší v Česku?

Zcela jistě. A také zdaleka nejlepší za celou plzeňskou fotbalovou historii. Všechno to do sebe krásně zapadlo. Hráči, kteří chtějí něco dokázat, a trenér, který ví, co chce, a dokáže si stát za svým. Aš se bavím s kýmkoli z bývalých starších hráčů, tvrdí to samé.

Jak daleko se Viktoriáni dostanou v Lize mistrů?

Na začátku jsem si přál, aby skončili druzí. Teď už se to rozdělilo a budu muset přehodnotit názor. Myslím, že skončí třetí, a tím nám neunikne Evropská liga.

Jak se stalo, že trénujete ženy Viktorky?

Vůbec jsem s tím neměl zkušenosti. Nabídlo mi to vedení klubu před rokem, zvažoval jsem nabídku a nakonec jsem do toho šel. Je to pořád jeden sport OE fotbal. A ten mám rád, i když je jasné, že se to ženské a mužské pojetí trochu liší.

Čím?

Ženy to nikdy jako chlapi hrát nebudou, ale tréninky mají shodné prvky. Děvčata trénují po zaměstnání nebo po škole třikrát v týdnu a o víkendu mají zápas, ze kterého se často vracíme až druhý den po půlnoci. Takže někdy je to pro ně opravdu na hraně.

Chodí v Plzni na ženský fotbal hodně diváků?

Maximálně tak rodinní příslušníci, kamarádi a známí, víc ne. Není to jako třeba v Německu, kde teď na mistrovství světa žen lidé plnili stadiony. Ale to je atypická země, tam chodí plné haly i například na házenou. Nevím, co by se muselo stát, aby něco podobného bylo i u nás.

Chodí plzeňské fotbalistky fandit mužům a funguje to i obráceně?

Musím říct, že nikoho z hráčů Viktorky jsem na našem zápase neviděl, ale děvčata chodí fandit pravidelně. Dokonce svými auty a v dresech Viktorky vyrazila na zápas Ligy mistrů do Milána.

V neděli hrají děvčata na Slovácku. Jaké jsou šance týmu?

Když si vzpomenu, že jsme tady nad Slováckem vedli 2:0, nakonec jsme dostali laciné góly po našich hrubých chybách a prohráli, tak si myslím, že bychom tam mohli uhrát slušný výsledek a odpoutat se z dolních pater tabulky.