Evropský týden mobility chce dostat cyklisty do městských ulic

Akci provází rosáhlá prezentace elektromobilů a hybridních automobilů

Akci provází rosáhlá prezentace elektromobilů a hybridních automobilů Zdroj: E15 Stepan Bruner

Evropský týden mobility sází na jízdní kola - třeba i elektrizovaná
Představila se ale i řada vozů s alternativním pohonným ústrojím
Povědomá maska, nepatřičný znak
Takzvaný plug-in hybrid Opel Ampera
Některé z elektromobilů ovšem byly mimo dosah běžných smrtelníků
9
Fotogalerie
Začal Evropský týden mobility. Kampaň představující alternativní způsoby dopravy po městě se v Praze zaměřila především na elektromobily a elektrizovaná jízdní kola. Kromě metropole se akce koná v dalších 33 českých městech.

Praha chce do roku 2020 přibližně zdvojnásobit počet cyklistů na až 77 tisíc denně během léta, kteří kolo používají jako dopravní prostředek, a odlehčit tak individuální automobilové i veřejné dopravě. Kvůli tomu se mají do konce desetiletí také prodloužit pražské cyklostezky ze současných 443 kilometrů na tisíc kilometrů.

Další alternativou, kterou akce propaguje, je provoz automobilů poháněných zemním plynem. Vozidla poháněná takzvaným CNG nabízejí podle energetického koncernu e.on oproti pohonu na benzin až poloviční finanční úsporu. Úskalím je ale přinejmenším prozatím dostupnost paliva, které nyní v Česku nabízí jen 37 čerpacích stanic.

Týden mobility zakončí v sobotu 22. září tradiční Evropský den bez aut. V Praze proběhne na Smetanově nábřeží. Den bez aut se z iniciativy Evropské komise koná od roku 2000, o dva roky později byl rozšířen na týden mobility. Loni se ke kampani připojilo rekordních 2268 evropských měst.