Exkluzivně: Policie obvinila muže, který chtěl ubít kladivem psa

Za rány kladivem namířené na ovčáka Maxe může jít jeho třiapadesátiletý majitel do vězení. Policisté ho obvinili z týrání zvířete.

„Obvinění padlo minulý týden. Pachateli hrozí za tento skutek až dva roky vězení,“ řekla Sedmičce Eva Kropáčová z krajského ředitelství policie.

Bezprostředně po činu, který se odehrál v květnu, byl útočník umístěn do psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Spekulovalo se o tom, že nenadálý útok mohla vyvolat duševní choroba majitele, který se osm let o belgického ovčáka staral. Posudky to ale zřejmě nepotvrdily.

Max se ze svých zranění už několik týdnů zotavuje v psím útulku v Troji. Případ vzbudil velkou vlnu solidarity. O psa se vzápětí přihlásily bezmála dvě stovky zájemců.

Zástupci veterinární správy podali návrh na zvláštní opatření, aby mohl být pes umístěn do náhradní péče. „Čekáme teď na vyjádření městské části Praha 9, Max u nás každopádně ještě nějaký čas zůstane,“ uvedl šéf útulku Václav Steinbauer.

Pracovníci Městské veterinární správy rovněž navrhli pro majitele pokutu. „Navrhli jsme pokutu ve výši deseti tisíc a taky dali podnět na odebrání psa. V útulku by měl ale ještě nějaký čas zůstat na pozorování, aby se zjistilo, zda jeho zranění hlavy nezanechá mít nějaké zdravotní následky, například epilepsii. Naši lidé se na vlastní oči přesvědčili, že Maxovi je momentálně nejlíp tam, kde se nalézá,“ popsal ředitel Městské veterinární správy Antonín Kozák.

Podle Vojtěcha Šimáčka z odboru životního prostředí Prahy 9 už obě písemnosti na podatelnu dorazily. „Bohužel do toho vstoupila doba dovolených, ale oběma návrhy se budeme zabývat tak rychle, jak jen to půjde,“ ubezpečil Šimáček.