Experti varují před obří bezpečnostní dírou, v ohrožení až dvě miliardy mobilů

Mobilní bankovnictví

Mobilní bankovnictví Zdroj: Stepan Bruner, E15

Systém, který operátoři používají k aktualizacím mobilních telefonů, není nijak zabezpečený. Hackeři tak mohou ovládnout stovky milionů mobilních telefonů, tvrdí experti.

Analytici společnosti Accuvant na bezpečnostní konferenci Black Hat předvedli, jak snadno lze ovládnou chytrý mobilní telefon. Jediné, co přitom musí jeho uživatel udělat, je projít poblíž falešného GSM vysílače, který mu do telefonu zašle program zamaskovaný jako aktualizaci operačního systému.

Asi stovka výrobců mobilních telefonů svým zákazníkům posílá aktualizace softwaru prostřednictvím sítí mobilních operátorů. Pokud by hackeři vytvořili vlastní vysílač, mohli by do telefonu kohokoli v dosahu poslat libovolný program.

Pro vzdálený přístup do telefonu potřebují útočníci znát jeho IMEI číslo a bezpečnostní klíč příslušného operátora. Ty ale lze poměrně jednoduše získat, tvrdí Accuvant. Zranitelnost systému předvedli analytici přímo během konference, kdy nasimulovali hackerský útok a v sále napočítali 70 potenciálních obětí.

Oběť si nemusí ničeho všimnout

Bezpečnostní chyba se týká skoro dvou miliard telefonů s operačním systémem Android i BlackBerry. Některá zařízení od Applu útoku odolala, další ale podlehla. Hackeři navíc mohou uživatele přístroje ošálit, aby nabízenou falešnou aktualizaci sám přijal. Podle expertů nezáleží jen na operačním systému, úroveň zabezpečení se liší i mezi jednotlivými operátory.

Uživatelé si útoku často nemusí vůbec všimnout, škodlivý program se totiž navenek nijak neprojevuje. Většinu chytrých telefonů navíc mohou hackeři na dálku nastavit tak, aby všechny další aktualizace stahovaly je ze serveru, který jim sami určí.

Accuvant už na bezpečnostní chybu upozornil operátory a ti pracují na nápravě. Zabezpečení některých z nich prý ale stále není dostatečné.