Exprimátor Bém jako třetí Čech v historii dobyl K2

Pavel Bém na vrcholu Mount Everestu (ilustrační foto)

Pavel Bém na vrcholu Mount Everestu (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Bývalý pražský primátor a nynější poslanec Pavel Bém zdolal druhou nejvyšší horu světa známou jako K2. Na vrchol vystoupal s horolezcem Peterem Hámorem, který o tomto úspěchu informoval na svých webových stránkách. Podle Hámora se tak stalo dnes v 11:15 místního času a oba na vrchol vystoupali bez kyslíkového přístroje.

Hámor uvádí, že ze čtvrtého tábora vyšli přesně o půlnoci, na vrcholu se nějaký čas zdrželi a nacházejí se opět v táboře. Po odpočinku se vydají na sestup do základního tábora.

Bémův poslanecký asistent Adam Šimčík řekl, že tuto informaci nemůže potvrdit, ani vyvrátit, protože jde o Bémovu soukromou záležitost, o které není informovaný. Bém se z červencového jednání sněmovny omluvil z osobních důvodů. Další jednání sněmovny se má uskutečnit až začátkem září.

Bém ještě jako primátor v květnu 2007 dosáhl vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everest. Kvůli tomu, že dva měsíce chyběl v primátorském úřadě, se na něj snesla kritika od pražských zastupitelů i některých lídrů ODS. Kritizoval ho i prezident a tehdejší čestný předseda ODS Václav Klaus. Záhy mu však poslal gratulaci. Primátor zdolal také nejvyšší vrchol Pamíru nebo nejvyšší horu Severní Ameriky Mount McKinley. V lednu 2010 v České televizi řekl, že vystoupil na nejvyšší vrchol Antarktidy Mount Vinson.

Na K2, kterou domorodci nazývají Čogori, před Bémem vystoupali jen dva Češi. V roce 1983 to byl Josef Rakoncaj, který svůj výkon o tři roky později jako první na světě zopakoval. V roce2007 K2 dobyl Libor Uher. Přestože vrchol výškou za Mount Everestem zaostává přiblížen o 240 metrů, horolezci ji považují za nejobtížnější horu vůbec.