Extrakt z avokáda má podle vědců protizánětlivé účinky. Může pomoci s léčbou chronických zánětů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Avokádo, lahodné zelené ovoce používané k výrobě guacamole, má protizánětlivé účinky, které by mohly pomoci při léčbě vybraných zdravotních problémů. Objev počátkem tohoto týdne publikovali vědci z Pensylvánské státní univerzity.

Gregory Ziegler, Joshua Lambert, Deepti Dabas a Rachel Shegog zjistili, že extrakt z avokádových semen má protizánětlivé účinky na modely buněčných kultur, což naznačuje možné budoucí použití jako léčiva pro zmírnění chronického zánětu.

Pomůže v boji s chronickými záněty?

Chronický zánět je jádrem řady zdravotních stavů a nemocí, včetně rakoviny, lupénky a artritidy. Snížení zánětu je důležitou součástí léčby těchto zdravotních problémů, přičemž mnoho výzkumů se při hledání řešení obrátilo ke kanabidiolu.

Vědci na základě zkoumání působení extraktu z avokádových semen na buněčné struktury soudí, že mohou nabídnout alternativu. Výsledky totiž naznačily, že zářivě oranžová kapalina extrahovaná z avokádových semen má určitý stupeň protizánětlivé aktivity.

V tuto chvíli není známo, které sloučeniny v extraktu z avokádových semen byly zodpovědné za snížení aktivity zánětu. K dalšímu zkoumání nového využití tohoto prostředku je zapotřebí provést výzkum na zvířatech, nicméně i stávající výsledky jsou poměrně slibné.

Léčivé avokádo

„Dalším krokem, než budeme moci vyvodit další závěry o protizánětlivé schopnosti tohoto extraktu z avokádových semen, bude navrhnout studie na zvířatech,“ řekl Joshua Lambert. „Můžeme například zkoumat ulcerózní kolitidy u myší, kde extrakt vmísíme do potravy a zjistíme, zda je schopen snížit zánět.“

Avokádo se tak jeví jako potenciální zdroj nových protizánětlivých sloučenin, které by mohly být distribuovány v podobě potravinových doplňků a případně i léčiv. Ta by mohla pomáhat nemocným s rakovinou, kardiovaskulárními onemocněními, artritidou, kolitidou a mnoha dalšími závažnými stavy.

Výzkumníci již podali patentovou přihlášku pro použití extraktu jako potravinářské přísady. Pokud se podaří potvrdit účinky i v dalších studiích, může to znamenat značný přínos pro pacienty s chronickými záněty.

Článek vyšel na serveru VTM >>>