Extrémní armádní soutěž ještě ztíží silný mráz

Vojáci trénují přežití v zimní přírodě, ilustrační foto

Vojáci trénují přežití v zimní přírodě, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Jeseníkách dnes začalo nejtěžší sportovní armádní klání s názvem Winter Survival. Své síly na horách prověří a zároveň poměří navzájem v náročných disciplínách přes pět desítek vojáků z české, polské a belgické armády. Soutěž letos ztíží především silné mrazy. Vojáky navíc čekají i dvě noci, kdy přespí ve volné přírodě. Naopak bohatá sněhová nadílka by jim mohla zjednodušit dlouhé přesuny v horách, které nebudou muset absolvovat pěšky. Klání se letos koná poosmnácté.

Soutěž, která prověřuje fyzickou zdatnost i odolnost vojáků, kvůli extrémní zátěži každoročně vzdává několik účastníků. Během čtyř dnů v rámci mnohakilometrových přesunů budou vojáci zdolávat skalní útvary a ledopád, překonávat říční rokle, zachraňovat zraněného, na lyžích absolvují rychlostní štafety i hod granátem na cíl. Do terénu vyrazí hned dnes vpodvečer, v mrazivém počasí je čeká přespání u Videlského sedla.

S extrémním počasím jsou naopak pořadatelé závodu spokojeni. „Pro nás čím jsou klimatické podmínky náročnější, tím ten závod dostává požadovanou obtížnost,“ řekl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Podle meteorologů mohou v noci při vyjasnění zejména v horských údolích klesnout teploty až k minus 20 stupňům Celsia. „Jsou dobře vybaveni kvalitními spacáky pro tyto podmínky. Nepředpokládáme, že bychom závod nějak měnili. Dvě noci stráví v přírodě,“ řekl Pazdera. Mluvčí závodu dodal, že vojáci si mohou udělat sněhový záhrab nebo improvizované přístřešky z větví a chvojí.

Stres, mráz a laviny

Vojáky na horách na druhou stranu čekají ideální sněhové podmínky, na svazích leží až dva metry sněhu. Sněhové pokrývky využijí především při dlouhých přesunech po horách, které tak nebudou muset absolvovat pěšky. Ve střehu však musejí být kvůli lavinovému nebezpečí; v Jeseníkách hrozí druhý lavinový stupeň.

Tradiční klání tříčlenných družstev, které má simulovat činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu, se považuje v podmínkách české armády za nejnáročnější sportovní soutěž. Závod je specifický také svou extrémní psychickou zátěží.

Letos se do nejtěžší armádní sportovní soutěže zapojila družstva ze společných sil, sil podpory, vojenských škol a vojenské policie. Extrémně obtížný závod si nenechali ujít ani vojáci z Belgie a Polska. Celkem půjde o 54 českých a zahraničních vojáků, které vytvoří 18 tříčlenných týmů.

Loni armádní klání vyhrál tým 73. tankového praporu z Přáslavic na Olomoucku. Tankisté porazili při náročných soutěžích i předchozí vítěze, kterými byli studenti brněnské Univerzity obrany.