Facebook chce šířit internet z dronů

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se díky vstupu Facebooku na burzu zařadil mezi 30 nejbohatších lidé planety.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se díky vstupu Facebooku na burzu zařadil mezi 30 nejbohatších lidé planety. Zdroj: ctk

Facebook staví vlastní armádu dronů, satelitů a solárně poháněných letadel. Proč? „Abychom zpřístupnili internet i v těch nejodlehlejších částech světa,“ uvedl zakladatel největší sociální sítě současnosti Mark Zuckerberg.

Takzvaná Connectivity Lab vznikla na základě iniciativy Internet.org, která hodlá zajistit základní připojení k internetu všem lidem na planetě. „Propojení světa bude vyžadovat také nové technologie,“ uvedl Zuckerberg. A právě vyvinout tyto nové technologie Connectivity Lab dostala za úkol.

Již delší dobu se na trzích šuškalo, že Facebook hledá firmu či startup, který se zabývá vývojem solárně poháněného dlouholétajícího letadla/dronu. Stávající oznámení to vysvětluje.Personál Laboratoře podle infrmací z webu Internet.org nedávno rozšířili lidé z NASA, Jet Propulsion Laboratory či americké Národní astronomické observatoře.

„Lidé žijící ve slumech by v budoucnosti mohli mít přístup k internetu díky dronům kroužícím ve dvacetikilometrových výškách, nemuseli by být závislí na klasické infrastruktuře,“ tvrdí Yael Maguire z Internet.org.

Internetové průkopníky zaujala také nápad na vybudování takzvané Free-space optical communication (FSO) – tedy sítě satelitů, mezi kterými by byla veškerá data přenášena prostřednictvím infračervených laserových paprsků.